"TO JE GLAVNA PRETNJA RUSIJI I SAD": Antonov o potencijalnim opasnostima za ceo svet - Velike sile mogu da vode dijalog samo u dva slučaja...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 08. 2024. u 20:25

MEĐUNARODNI terorizam je glavna pretnja Rusiji i Sjedinjenim Državama, a opasnost da oružje za masovno uništenje završi u rukama ekstremista predstavlja posebnu opasnost, ocenio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u intervjuu za TASS.

ТО ЈЕ ГЛАВНА ПРЕТЊА РУСИЈИ И САД: Антонов о потенцијалним опасностима за цео свет - Велике силе могу да воде дијалог само у два случаја...

Foto: Printskrin/Jutjub/CBS Evening News

- Verujem da je terorizam, međunarodni terorizam, glavna pretnja Rusiji i Sjedinjenim Državama - rekao je on.

Dodao je da je posebna opasnost mogućnost da nuklearno oružje ili njegove komponente padnu u ruke terorista.

- Ne morate biti stručnjak da biste ovo razumeli. Na primer, uzmite biološko oružje. Ako mala bočica biološkog oružja padne u ruke terorista, Vašington, Njujork, Čikago, Sijetl, svi će biti u velikoj nevolji. Isto važi i za Moskvu, Pariz i London - smatra on.

Antonov je dodao da se uprkos tome stiče utisak da američki političari "ne shvataju da sami neće rešiti globalne probleme, ma koliko se trudili".

- Amerikanci neće uspeti da stvore sigurna utočišta daleko od Bliskog istoka, od Azije, od Evrope. Doći će nevolje. Mi to nikako ne želimo. Neka me svi dobro razumeju, ono što mi govorimo je da bi makar stalne članice Saveta bezbednosti UN i druge države trebalo da sarađuju jer imaju posebnu odgovornost za međunarodni mir i bezbednost - rekao je Antonov.

Dva načina interakcije

Govoreći o izgledima za interakciju između Moskve i Vašingtona, Antonov je podsetio da su "dve stalne članice Saveta bezbednosti UN, dve države sa najvećim nuklearnim kapacitetima, osuđene na dijalog".

- Postoji akademsko mišljenje da velike sile mogu da stupe u interakciju i da vode dijalog samo u dva slučaja. Prvo, kada jedna od nuklearnih sila ili jedna od velikih sila popusti. To je ono što Amerikanci žele. Oni veoma vole situacija 90-ih, kada nismo imali odgovornu nezavisnu spoljnu politiku - naglasio je Antonov.

Druga situacija o kojoj je govorio, je sukob sa zajedničkim neprijateljem. 

- Jedna takva katastrofa dogodila se 11. septembra. Dobro se sećam tog dana. Bio sam na Konferenciji o razoružanju u Ženevi. Bio sam zamenik stalnog predstavnika. Odjednom smo videli na TV-u te avione koji udaraju u tornjeve (Svetskog trgovinskog centra u Njujorku). Rekao sam da iz prve ruke znamo šta je terorizam - istakao je Antonov.

On je istakao da je ostao čvrstog stava da je Rusija na strani SAD i naroda Sjedinjenih Država.

- Bilo mi je drago jer je ruski predsednik Vladimir Putin prvi telefonirao tadašnjem predsedniku SAD Džordžu Bušu - otkrio je Antonov.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A KADA SU MU REKLI... Ovako je Novak Đoković reagovao kada je čuo da mu je Rafael Nadal čestitao na olimpijskom zlatu