"TREBA OZNAČITI IZRAELSKE ZATVORE KAO "LOGORE ZA MUČENJE": Otkriveni jezivi detalji šta se dešava palestinskim zatvorenicima

Jovana Švedić

06. 08. 2024. u 12:49

BRITANSKI Gardijan objavio je intervjue sa oslobođenim palestinskim zatvorenicima u kojima su opisali da su u izraelskim zatvorima prošli kroz nasilje, ekstremnu glad, ponižavanje i drugo zlostavljanje.

ТРЕБА ОЗНАЧИТИ ИЗРАЕЛСКЕ ЗАТВОРЕ КАО ЛОГОРЕ ЗА МУЧЕЊЕ: Откривени језиви детаљи шта се дешава палестинским затвореницима

Foto Tanjug/AP

Kako je navedeno, u višemesečnoj istrazi izraelskog centra za ljudska prava "B'tselem", intervjuisano je 55 bivših zatvorenika smeštenih u 16 ​​izraelskih zatvora i koje vodi izraleska vojska (IDF) i označeno je da bi izraelski zatvori sada trebalo da budu označeni kao "logori za mučenje".

Bivši zatvorenici rekli su kako su u zatvorima prolazili kroz fizičko i seksualno nasilje, izgladnjivanje, uskraćivanja osnovnih potreba, uključujući vodu, struju i sanitarije, uključujući sapun i higijenske uloške za žene.

-Bili smo šokirani obimom onoga što smo čuli. Kao izraelsko-palestinska organizacija, neprijatno je reći da Izrael vodi logore za mučenje. Ali shvatili smo da je to ono što gledamo - rekla je izvršna direktorka organizacije Julija Novak.

Izraelska zatvorska služba (IPS) saopštila je da radi u skladu sa zakonom i pod nadzorom državnog kontrolora.

- Nismo upoznati sa tvrdnjama koje su opisane i koliko znamo, takvi događaji se nisu dogodili pod našim nadzorom - navodi se u saopštenju.

IDF je takođe odbacio optužbe o sistematskom zlostavljanju zatvorenika u pritvorskim objektima i naveo da deluje u skladu sa izraelskim zakonom i međunarodnim pravom.

Gardijan je obavio odvojene intervjue sa osam zatvorenika, od kojih je većina uhapšena bez optužbe i puštena bez suđenja, i oni su detaljno opisali zlostavljanje.

Takođe, nekoliko svedoka sa kojima je Gardijan razgovarao navelo je da su trojica muškarca ubijena u zatvoru.

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza