IRAN I PAKISTAN PODIGLI SVE NA NOGE: Hitan sastanak muslimanskih zemalja, svih 57 država se odazvalo pozivu

Novosti online

06. 08. 2024. u 13:21

HITAN sastanak ministara spoljnih poslova članica Organizacije islamske saradnje (OIC), na zahtev Irana i Pakistana, trebao bi da se održi sutra u Saudijskoj Arabiji, sedištu OIC-a, dok Iran razmatra svoj odgovor na ubistvo čelnika Hamasa u Teheranu.

ИРАН И ПАКИСТАН ПОДИГЛИ СВЕ НА НОГЕ: Хитан састанак муслиманских земаља, свих 57 држава се одазвало позиву

APAImages / Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Sastanak, koji su, kako je potvrdilo iransko Ministarstvo spoljnih poslova, zatražili Iran i Pakistan, održaće se u obalskom gradu Džedi i biće fokusiran na ubistvo Ismaila Hanijea, kršenje iranskog suvereniteta i odgovor Irana, sa potencijalom za povećanje sankcija protiv Izraela.

Kako je saopštila islamska organizacija, razgovaraće se i o tekućim kršenjima protiv palestinskog naroda, posebno u Pojasu Gaze.

Lideri Zaliva osudili su akcije Izraela, pozivajući Iran da pokaže uzdržanost. Sastanak su zatražili Iran i Pakistan.

- Kao jedan od najsnažnijih pristalica Palestine, Pakistan je uvek bio na čelu u podizanju glasa na svim međunarodnim forumima, uključujući OIC - saopštio je kabinet pakistanskog ministra spoljnih poslova i zamenika premijera Išaka Dara, kojim je potvrdio svoj dolazak.

OIC, koji broji 57 islamskih članica, predstavlja se kao glas muslimanskog sveta. Za razliku od Arapske lige, nešto manje organizacije, OIC takođe uključuje uticajne nearapske države, među kojima su Iran, Pakistan i Turska.

Nakon ubistva Ismaila Hanijea, vođe palestinske islamističke militantne grupe Hamas, i Fuada Šukra, vojnog zapovednika Hezbolaha u Libanu prošle nedelje, opasnost od ozbiljnog rata na Bliskom istoku nastavlja da raste. Iran, Hezbolah i Hamas najavili su osvetu Izraelu.

(Kurir)

BONUS VIDEO: SNIMAK IRANSKOG PROJEKTILA: Snimak otkriva lansiranje raketa Emad i bespilotnih letelica Šahid

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)