"VAŠINGTON STVARA AZIJSKI NATO" Pjongjang: Ulazak Nemačke u snage UN na Korejskom poluostrvu podiže tenzije

Tanjug

06. 08. 2024. u 14:11

SEVERNA Koreja smatra da će ulazak Nemačke u snage Ujedinjenih nacija za kontrolu granice na Korejskom poluostrvu, koje predvode SAD, podići tenzije i optužila je Vašington za stvaranje azijske verzije NATO-a, rekao je portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, prenela je danas novinska agencija KCNA.

ВАШИНГТОН СТВАРА АЗИЈСКИ НАТО Пјонгјанг: Улазак Немачке у снаге УН на Корејском полуострву подиже тензије

Foto: Tanjug

Agencija navodi da je portparol ocenio da SAD pokušavaju da ožive funkciju UN i da imaju za cilj da pretvore komandu svetske organizacije u azijsku verziju NATO-a.

- Ulazak Nemačke u komandu UN neminovno će pogoršati vojnu i političku situaciju na Korejskom poluostrvu i u ostatku regiona, a Nemačka će biti potpuno odgovorna za posledice - navodi portparol.  

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je prošle sedmice da je ulazak Nemačke u snage UN na Korejskom poluostrvu dokaz snažnog uverenja Berlina da je evropska bezbednost usko povezana sa bezbednošću u regionu Indo-Pacifika.

Nemačka je u petak postala član komande Ujedinjenih nacija koja pomaže policiji u kontroli granice između Južne i Severne Koreje i obavezala se da će braniti Južnu Koreju u slučaju rata.

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)