"KINESKI PLAN ZA UKRAJINU PODRŽALO VIŠE OD 100 DRŽAVA": U Pekingu održani brojni sastanci

Novosti online

06. 08. 2024. u 14:59

KINA planira da ojača koordinaciju sa Južnom Afrikom za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba.

КИНЕСКИ ПЛАН ЗА УКРАЈИНУ ПОДРЖАЛО ВИШЕ ОД 100 ДРЖАВА: У Пекингу одржани бројни састанци

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ova odluka je doneta u Pekingu posle više sastanaka specijalnog predstavnika Kine za evroazijska pitanja Li Huija. On je sa svojim kolegama u Južnoj Africi razgovarao o rešavanju ukrajinskog sukoba, uključujući inicijativu Kine i Brazila.

Kako je objasnilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Pretorija je visoko cenila šatl diplomatiju Pekinga i izrazila spremnost da je podrži na različitim mestima.

- Međunarodna zajednica se generalno slaže da je neophodno pomoći u deeskalaciji ukrajinske krize. Konsenzus u šest tačaka, koji su zajednički usvojile Kina i Brazil u cilju promovisanja političkog rešenja krize u Ukrajini, dobio je pozitivne povratne informacije od više od 110 zemalja - saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

Vlasti Kine i Brazila predstavile su svoj plan za rešavanje ukrajinskog sukoba 23. maja ove godine. Sastoji se od šest tačaka, od kojih je prva prekid sukoba.

Ovaj predlog je alternativa takozvanoj formuli mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja se sastoji od 10 tačaka. O nekima od njih se razgovaralo na samitu u Švajcarskoj 15–16. juna, na koji Rusija nije bila pozvana.

Peking je, uprkos tome što je dobio poziv, odbio da učestvuje.

Za Kinu i Brazil su pregovori jedina održiva opcija za rešenje krize - zemlje se zalažu za održavanje međunarodne mirovne konferencije, koju bi priznale Rusija i Ukrajina, „uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu diskusiju o svim mirovnim predlozima“.

Pored toga, u dokumentu se naglašava potreba pružanja humanitarne pomoći, razmene ratnih zarobljenika, poštovanja Konvencije o nuklearnoj bezbednosti, nekorišćenja oružja za masovno uništenje i razvoja stabilne svetske trgovine.

Ukrajinske vlasti su odbacile plan uz obrazloženje da Kijev treba da odredi kako da se reši ovaj sukob.

Krajem jula italijanska premijerka Đorđa Meloni posetila je Peking. Ona je istakla da Kina ima „značajan potencijal za postizanje mira između Ruske Federacije i Ukrajine“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)