"KABINET JE DONOSIO VAŽNE ODLUKE BEZ ODGOVARAJUĆIH OVLAŠĆENJA": Državni tužilac Gali napala Netanjahua da se vlada ponaša nezakonito

Jovana Švedić

06. 08. 2024. u 15:12

DRŽAVNI tužilac Gali Baharav-Miara rekla je premijeru Benjaminu Netanjahuu da se vlada ponaša nezakonito kada usvaja važne odluke kabineta i kaže da treba da vrati stvari "na pravi put".

КАБИНЕТ ЈЕ ДОНОСИО ВАЖНЕ ОДЛУКЕ БЕЗ ОДГОВАРАЈУЋИХ ОВЛАШЋЕЊА: Државни тужилац Гали напала Нетанјахуа да се влада понаша незаконито

Foto: Tanjug

Državni tužilac, koja se više puta sukobljavala sa Netanjahuom i njegovom vladom, navodi da se tekstovi takvih odluka dele sa relevantnim vlastima neposredno pre ili tokom sednice vlade na kojoj se o njima glasa, a ponekad su potkrepljeni izdatim pravnim podnescima od strane neovlašćenih zvaničnika, uključujući sekretara kabineta, pa čak i privatne advokate.

Baharav-Miara ukazuje na incident u kojem kaže da je sekretar kabineta Iosi Fuks napisao pismo „u kojem je dao pravno mišljenje sa dalekosežnim posledicama u oblasti bezbednosti“ za koje ona insistira da je izdato „bez ovlašćenja“, ali odbija da ide u dalje detalje.

-Već neko vreme značajne vladine odluke su donete u procesu koji je manjkav - rekla je ona Netanjahuu u pismu takođe poslatom novinarima.

-Ovo uključuje odluke pripremljene bez stručnog rada, upućivanje na komentar nadležnim organima u blizini sednica kabineta ili tokom njih, na način koji ne dozvoljava profesionalnim funkcionerima i ministrima da rade svoj posao i ispunjavaju svoje obaveze; pa čak i korišćenje pravnih izveštaja ljudi koji nisu ovlašćeni da ih izdaju, privatnih stranaka ili sekretara kabineta - dodaje ona.

Baharav-Miara kaže Netanjahuu da takvo ponašanje krši vladine procedure i da sekretarijat kabineta „mora da deluje na profesionalan i odgovarajući način“ kako bi osigurao da vlada deluje na legitiman način.

BONUS VIDEO:

IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza