"KIJEV NA KRAJU OBMANUO SAM SEBE" Šojgu: Ukrajinske vlasti tri puta prokockale šansu da osiguraju mir

Novosti online

06. 08. 2024. u 15:17

KIJEV, koji je 2022. godine odbio da reši situaciju u Ukrajini, na kraju je obmanuo sam sebe, pretrpeo brojne žrtve u ljudstvu i izgubio kontrolu nad značajnim delom teritorije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

КИЈЕВ НА КРАЈУ ОБМАНУО САМ СЕБЕ Шојгу: Украјинске власти три пута прокоцкале шансу да осигурају мир

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Ukrajinske vlasti su tri puta u savremenoj istoriji imale priliku da osiguraju dugoročni mir i stabilnost u svojoj zemlji i tri puta su je propustile, svaki put donoseći odluke po naređenju spolja i gubeći kontrolu nad teritorijama koje su slučajno dobile nakon 1991. godine - rekao je Šojgu.

Šansa za rešavanje situacije prvi put je propuštena u februaru 2014. godine. Tada su političke snage u Ukrajini potpisale sporazum o rešavanju unutrašnje političke krize, koji je predviđao stvaranje vlade nacionalnog jedinstva i pripremu ustavne reforme, podsetio je sekretar Saveta bezbednosti.

- Međutim, umesto da ga realizuju, u Ukrajini su odlučili da sprovedu scenario državnog udara koji su orkestrirali zapadnjaci, a koji je predviđao, između ostalog, žrtve među sugrađanima i fizičku eliminaciju legalno izabranog predsednika zemlje - podsetio je Šojgu.

Takođe, protiv stanovništva istočnih regiona zemlje tada je pokrenuta opsežna vojna operacija, a oni su samo tražili poštovanje svog ustavnog prava na upotrebu maternjeg ruskog jezika.

- Evropljani su se, uprkos direktnoj umešanosti u te događaje, pretvarali da nije bilo nikakvih dogovora. Kao rezultat toga, od onih koji su došli na vlast u Kijevu nakon 'majdana' počeo je da se okreće sopstveni narod, uključujući i stanovnike Krima - rekao je Šojgu.

Druga prilika je propuštena samo godinu dana kasnije, u februaru 2015. godine, kada je uz posredovanje tadašnjih lidera Nemačke Angele Merkel i Francuske Fransoa Olanda, potpisan kompleks mera za sprovođenje Minskih sporazuma. Ključne odredbe odnosile su se na rešavanje bezbednosnih pitanja, pre svega na prekid vatre u Donbasu, istakao je Šojgu.

Zapadnjaci ne samo da su zatvarali oči na to što Kijev ne sprovodi Minske sporazume, nego su i pumpali Ukrajinu oružjem i municijom, potpomažući jačanje nacističke ideologije kijevskog režima i podstičući ga na direktan sukob sa Moskvom, podsetio je on.

Treći put, u proleće 2022. godine, Rusija je u Istanbulu ponovo pokušala da se dogovori. Tada su bili izrađeni uslovi i principi prekida vatre i mirovnog sporazuma. Ukrajina je prihvatila taj razumni kompromis i čak je parafirala nacrt dokumenta, dok je Rusija povukla snage iz Kijeva.

- I šta se na kraju desilo? Nakon direktive koja je stigla ukrajinskim vlastima od tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona, Kijev je odbio da sprovede postignute sporazume. Potpis je povučen, a jednog od ukrajinskih pregovarača ubile su ukrajinske obaveštajne službe. Koga su na kraju obmanuli? Nas? Ne, prvenstveno sami sebe. Rezultat je poznat – brojne ljudske žrtve i gubitak kontrole Kijeva nad značajnom teritorijom - zaključio je Šojgu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato