EVROPSKOJ UNIJI PRETI RASKOL: Desničarske snage Austrije i Mađarska sklopile savez

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 16:03

DOLAZAK na vlast desničarskih snaga u Austriji i njihova saradnja sa Mađarskom mogli bi da izazovu raskol u Evropskoj uniji po pitanju Ukrajine, piše Rojters.

ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ ПРЕТИ РАСКОЛ: Десничарске снаге Аустрије и Мађарска склопиле савез

Foto: Goran Čvorović

-Krajnje desničarske snage, koje se smatraju favoritima na predstojećim izborima u Austriji, sklopile su savez sa mađarskim liderom Viktorom Orbanom, koji bi mogao da ugrozi ionako krhki konsenzus u EU po pitanju Ukrajine, navodi se u članku.

Autor je podsetio da Beč, držeći se svog neutralnog statusa, ne isporučuje oružje Ukrajini i da i dalje održava poslovne veze sa Rusijom, između ostalog, u pogledu snabdevanja prirodnim gasom, uprkos pritiscima Brisela.

-Krajnja desnica formira savez Austrije i Mađarske, što predstavlja glavobolju za EU ​​kada je reč o Ukrajini, navodi se u materijalu.

Izbori za Nacionalni savet Austrije (donji dom austrijskog parlamenta) biće održani 29. septembra. Oni će pokazati kako će se ubuduće raspoređivati mesta u savetu, kakve koalicije će moći da se formiraju, kao i da li će kancelar Karl Nehamer ostati na svojoj funkciji ili na njegovo mesto dolazi novi kandidat.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato