IDF PREDLAŽE PREVENTIVNI UDAR NA LIBAN: Da napadnemo umesto da čekamo napad Hezbolaha (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 16:21 >> 16:46

USRED eskalacije tenzija, visoki oficiri IDF-a su predložili ministru odbrane i premijeru da preduhitre Hezbolah i udare na Liban.

ИДФ ПРЕДЛАЖЕ ПРЕВЕНТИВНИ УДАР НА ЛИБАН: Да нападнемо уместо да чекамо напад Хезболаха (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Šanse za eskalaciju na severnom frontu se povećavaju. Bilo bi mudro voditi inicijativu, navodi se u izveštaju Kanala 13.

Dok se odgovor Irana i Hezbolaha očekuje iz trenutka u trenutak nakon ubistva Ismaila Hanije u Teheranu i Fuad Šukr u Libanu, visoki oficiri IDF-a su predložili Galantu i premijeru Benjaminu Netanjahuu da ne čekaju napad Hezbolaha, već da pokrenu još jedan preventivni udar.

Istovremeno, IDF je saopštio da je ranije jedan komandant Hezbolahove elitne Radvan jedinice poginuo u napadu dronom u južnom Libanu.

Ali Džamal ​​al-Din Džavad je likvidiran u selu Aaba u južnom Libanu. Prema IDF-u, on je bio komandant Radvana.

Hezbolah je nakon udara objavio smrt Džavada, ali nije dao informacije o njegovom činu. Njegovom smrću broj mrtvih iz libanske šiitske organizacije od oktobra iznosi najmanje 393.

IDF kažu da je neutralizacija Džavada “značajan udarac” sposobnosti Hezbolaha da izvede napade u Izraelu.

Osim što su neutralisali komandanta elitne jedinice Radvan, lovački avioni su pogodili zgradu koju koristi Hezbolah i drugu infrastrukturu u južnom Libanu Kfar Kila, saopštila je IDF.

Takođe, u ponedeljak uveče, Hezbolah je lansirao nekoliko letelica sa eksplozivom iz Libana ka severnom Izraelu.

Prema IDF-u, jedan od dronova je presrela protivvazdušna odbrana, dok su ostali pali u oblasti planine Meron, gde nije pričinjena nikakva šteta. Sirene su se oglasile u oblasti planine Meron tokom incidenta.

Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, rekavši da je lansirao nekoliko eksplozivnih dronova na izraelsku vojnu bazu.

Pentagon od vikenda prate kako Iranci pomeraju lansere raketa

Teheran se aktivno priprema za napad na Izrael, prenosi američki poslovni list Volstrit Žurnal, pozivajući se na svoje izvore. Kako navodi izdanje, udar bi mogao biti izveden u vrlo bliskoj budućnosti.

Američki zvaničnici su rekli da je Iran od vikenda primećen da pomera lansere raketa i izvodi vojne vežbe, što bi moglo da ukaže na to da se Teheran sprema da udari na Izrael u narednim danima, piše u publikaciji.

Ističe se da bi se udaru mogli pridružiti militanti libanskog pokreta Hezbolah i druge snage na Bliskom istoku.

Vredi napomenuti da su se u zapadnoj štampi sada već svakodnevno pojavljuju slične publikacije. Svaki put ističu da Izrael može da izvrši preventivni udar na Iran ako dobije pouzdane informacije o pripremi napada na njegovu teritoriju.

Istovremeno, i Izrael i SAD se ništa manje spremaju za moguću vojnu eskalaciju.

Konkretno, Sjedinjene Države su već rasporedile veliku pomorsku grupu u regionu i rasporedile velike snage lovačkih i pomoćnih aviona u svojim vazdušnim bazama.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!