SVI SE PITAJU SAMO JEDNO: Ko je Tim Valc, izbor Kamale Haris za potpredsednika?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 08. 2024. u 16:30

POTPREDSEDNICA SAD i najverovatniji kandidat Demokratske stranke za predsednika Kamala Haris potvrdila je danas svojim pristalicama da je izabrala guvernera Minesote Tima Valca (60) za svog kandidata za potpredsednika na novembarskim predsedničkim izborima.

СВИ СЕ ПИТАЈУ САМО ЈЕДНО: Ко је Тим Валц, избор Камале Харис за потпредседника?

Foto: AP Photo/Abbie Parr, File

Haris i Valc će se na novembarskim izborima, ukoliko ona bude izabrana za predsedničkog kandidata demokrata, suočiti sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom i njegovim kandidatom za potpredsednika, senatorom iz Ohaja Džej Di Vensom.

Valc je prvi put izabran za guvernera američke države Minesote 2018. godine, a zatim je ponovo izabran na tu funkciju 2022.

Pod njegovim vođstvom, u Minesoti su poslednjih godina usvojeni brojni progresivni zakoni, kao što su oni o univerzalnim školskim obrocima, legalizaciji marihuane, zaštitu prava na abortus i mere za kontrolu oružja, preneo je Gardijan.

Foto: AP Photo/Abbie Parr, File

Pre nego što je stupio na javnu funkciju, Valc je bio profesor u Mankatu u Minesoti, predavao je geografiju srednjoškolcima.

Takođe je služio u Nacionalnoj gardi 24 godine, sada je šef Asocijacije demokratskih guvernera.

Odrastao je u malom gradu Nebraska, oženjen je i ima dvoje dece.

Prema anketi Njujork Tajmsa/Koledža Sijena, objavljenoj 25. jula, Tramp ima prednost sa 48 odsto podrške birača, dok Haris ima podršku od 46 odsto.

Prema anketi početkom jula, Tramp je imao podršku od 49 odsto, a američki predsednik Džozef Bajden, koji se 21, jula povukao iz kampanje za reizbor, imao je 41 odsto podrške.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKAJTE, SRBI MOGU, A NAMA JE ZABRANJENO?! Rusija u šoku zbog onog što se desilo u Parizu nakon što je Novak Đoković osvojio zlato