HEZBOLAH PRVI UDARA NA IZRAEL? Šire se nagoveštaji da će Iran i neki od njegovih saveznika napasti posle libanskih militanata

A.Vojinović

07. 08. 2024. u 07:00

U IŠČEKIVANjU napada Irana i libanskog Hezbolaha na Izrael, zbog kojeg je Pentagon pojačao snage u regionu, na meti projektila sa nepoznate adrese, našla se američka vazduhoplovna baza Ain el Asad na zapadu Iraka. U udaru dve rakete "kaćuša" je povređeno najmanje pet američkih vojnika, potvrdili su zvaničnici iz SAD, ne iznevši podatke ko stoji iza napada. Izraelski zvaničici, istovremeno, poručuju da su dobili informaciju da će Iran napasti njihovu teritoriju, dok je predsednik SAD Džozef Bajden u Beloj kući održao sastanak sa potpredsednicom Kamalom Haris i članovima američkog tima za nacionalnu bezbednost na kojem se razgovaralo o daljim koracima usled nove eskalacije rata na Bliskom istoku.

ХЕЗБОЛАХ ПРВИ УДАРА НА ИЗРАЕЛ? Шире се наговештаји да ће Иран и неки од његових савезника напасти после либанских милитаната

Tanjug

Američke obaveštajne službe očekuju scenario koji uključuje dva talasa napada na Izrael - prvi koji će potencijalno izvesti Hezbolah, a drugi Iran i neki od njegovih saveznika, izvestio je portal "Aksios", pozivajući se na američke zvaničnike.

- Još nema precizne informacije kada će Iran i Hezbolah pokrenuti napad na Izrael i šta bi konkretno najavljeni napad mogao da podrazumeva - poručili su pripadnici američkog tima za nacionalnu bezbednost šefu Bele kuće.

Izraleski zvaničnici pak pretpostavljaju da će Iran dozvoliti Hezbolahu da prvi napadne i sačekati da vidi šta će desiti pre nego što odluči o odmazdi, izvestio je izraelski Kanal 13, ne navodeći izvore. Dodaje se da će u fokusu libanske grupe verovatno biti izraelski vojni objekti.

Iz Bele kuće je saopšteno da se na sastanku razgovaralo i o kontinuiranim diplomatskim naporima da se smanje regionalne tenzije i zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobađanju preostalih talaca iz Pojasa Gaze.

- Primili smo ažurirane informacije o pretnjama iz Irana i od njegovih saradnika, te o diplomatskim naporima za deeskalaciju regionalnih tenzija i pripremama za podršku Izraelu ako bude ponovo napadnut. Preduzeli smo korake da odgovorimo na napade na američke snage na način koji sami izaberemo - naveo je Bajden na "Iksu".

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije je izjavio da je Bajdenova administracija prenela poruku Iranu da će SAD braniti Izrael ako bude napadnut.

- Ne mislimo da je takav napad neizbežan i pokušavamo da ga sprečimo. Vašington je pozvao zemlje da prenesu poruku Iranu da nije u njihovom interesu da pokrenu još jedan napad na Izrael - rekao je on.

U međuvremenu, šef izraelske diplomatije Izrael Kac izjavio je da ih je Iran zvanično obavestio da namerava da napadne Izrael, dodavši da "svet treba da traži cenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme". Ova poruka Teherana preneta je Tel Avivu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca i rekao da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija, preneo je "Džeruzalem post".

A za razliku od libanske militantne grupe Hezbolah koja je obećala da će se osvetiti Izraelu za ubistvo njenog visokog komandanta Fuada Šukra u Bejrutu prošle nedelje, libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib uputio je apele za smirivanje tenzija. Habib je poručio da vlada te zemlje pokušava da spreči odgovor Hezbolaha protiv Izraela, jer ocenjuje da bi tako započeo veći rat.

I palestinski predsednik Mahmud Abas upozorio je juče da je cilj ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu bio da se produži i proširi sukob u Gazi.

- To će negativno uticati na tekuće pregovore o okončanju agresije i povlačenju izraelskih trupa iz Gaze - rekao je Abas za RIA Novosti, dodavši da je Hanijeovo ubistvo "kukavički čin i opasan razvoj situacije u izraelskoj politici".

Iran traži podršku od arapskih zemalja

IRAN bi danas trebalo da sazove hitan sastanak Organizacije islamske konferencije kako bi razgovarao sa saradnicima o odgovoru na ubistvo političkog lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanijea. Na sastanku će Teheran nastojati da prikupi arapsku podršku za planiranu osvetu Tel Avivu, kojeg krivi za ubistvo Hanijea u iranskoj prestonici prošle nedelje, piše britanski "Gardijan". Izrael nije preuzeo odgovornost za napad u Teheranu, niti je demantovao optužbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi