AMERIČKI OBAVEŠTAJAC: Da li Izrael i SAD žele rat u kome će Rusija stati na stranu Irana? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 08. 2024. u 17:49

SARADNjA Moskve i Teherana u poslednje vreme je značajno ojačala, tako da ako Izrael ipak odluči da započne rat velikih razmera, mora da ima u vidu da će Rusija u njega ući na strani Irana, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Да ли Израел и САД желе рат у коме ће Русија стати на страну Ирана? (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ t.me/sputniksrbija /66600

-Rusi su sišli s klupe i izašli na teren. Sada je samo pitanje da li će Izrael želeti da igra takvu igru?, dodao je Riter u emisiji na Jutjubu "Džadžing fridom".

Upitan za komentar izjava sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua i njegovu posetu Teheranu kao jasni znak da je Kremlj vrlo zainteresovan za ishod sukoba na Bliskom istoku, Riter je podsetio da su Rusija i Iran potpisali odbrambeni sporazum, čiji detalji nisu otkriveni.

-Rusija i Iran danas sarađuju na potpuno drugačijem nivou nego prošle godine, pre šest meseci, pre tri meseca. Oni su strateški povezani. Dve zemlje su potpisale sporazum koji povezuje Sankt Peterburg s južnim iranskim lukama, što im je obezbedilo rutu koju Sjedinjene Države ne mogu da blokiraju. Povezuju ih i industrijska i geopolitička saradnja, a Rusija je uz to istakla da je strateški saveznik Irana, precizirao je Riter.

Dodao je da, imajući u vidu sve rečeno, Izrael SAD moraju da postupe veoma oprezno, jer bi vrlo lako moglo doći do sukoba u kojem će Rusija stati na stranu Irana. I to će dovesti Rusiju u potencijalni sukob ne samo s Izraelom.

-Kako je rekao Sergej Lavrov, Rusija neće zauvek sedeti po strani. Verujem da je Rusija već donela odluku: oni više nisu po strani. Silaze s klupe i izlaze na teren. Sada je samo pitanje da li će Izrael želeti da igra takvu igru?, zaključio je Skot Riter.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!