"TAKVI POZIVI I DELA ĆE SE TRETIRATI KAO IZDAJA I KRIVIČNO DELO": Nigerijska vojska odbacuje zahtev demonstranata da zbaci vladu

Jovana Švedić

06. 08. 2024. u 17:17

NIGERIJSKA vojska odbacila je u utorak zahteve za promenu vlade koje su mladi demonstranti postavili tokom demonstracija širom zemlje protiv ekonomskih teškoća.

ТАКВИ ПОЗИВИ И ДЕЛА ЋЕ СЕ ТРЕТИРАТИ КАО ИЗДАЈА И КРИВИЧНО ДЕЛО: Нигеријска војска одбацује захтев демонстраната да збаци владу

Foto: Profimedia

Načelnik štaba odbrane general Kristofer Musa i načelnik armije poručnik.

General Taorid Lagbaja rekao je na konferenciji za novinare o nacionalnoj bezbednosti u Abudži da vojska neće popustiti pred zahtevima za zbacivanje izabrane vlade.

-Priznali smo pravo Nigerijaca da protestuju i svesni smo da nas plaćaju Nigerijci. Spremni smo da zaštitimo sve Nigerijce, ali nećemo dozvoliti ljudima da promene demokratsku vladu na mala vrata. Takvi pozivi i postupci će tretirati kao izdaju i krivično delo- rekao je on.

Neki omladinski demonstranti mašući ruskim zastavama tokom #EndBadGovernance protesta u ponedeljak u severozapadnim državama Kano i Kaduna zahtevali su promenu vlasti.

Oni su takođe pozvali na stranu intervenciju u ekonomskim i bezbednosnim izazovima zemlje.

Lagbaja je uverio u spremnost oficira i vojske da brane Ustav i održavaju svoj teritorijalni integritet.​​​​​

Masovni protesti protiv visoke cene struje, benzina, transporta i zdravstvene zaštite koji su počeli 1. avgusta prerasli su u nasilje u delovima zemlje.

Javna imovina i vladine kancelarije su vandalizovane i opljačkane u većini oblasti severnih država, što je podstaklo vlasti da uvedu policijski čas.

Najmanje 17 mrtvih je zabeleženo u sukobima između demonstranata i policije. Zvaničnici su rekli da su uhapsili neke koji su se "infiltrirali na mirne proteste" zbog vandalizma i pljačke.

Oni, međutim, nisu naveli detalje i broj uhapšenih, ali su rekli da će počinioci uskoro biti optuženi.​​​​​

BONUS VIDEO:

AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane