VAŠINGTON POST: Izrael je odmah nakon ubistva Hanijea obavestio SAD

Novosti online

07. 08. 2024. u 07:44

IZRAEL je odmah nakon ubistva političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea obavestio Sjedinjene Američke Države da oni stoje iza ubistva, objavio je Vašington post, pozivajući se na tri izvora iz Bele kuće, koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

ВАШИНГТОН ПОСТ: Израел је одмах након убиства Ханијеа обавестио САД

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi


Prema pisanju lista, zvaničnici Bajdenove administracije bili su besni zbog odluke da se ubije Hanije, jer su se brinuli da bi to moglo da poremeti višemesečne pregovore o primirju u Gazi.

Jahja Sinvar, koji se smatra organizatorom napada 7. oktobra, zamenio je Hanijea na mestu političkog lidera Hamasa.

Analitičari su primetili da je, za razliku od Sinvara, za koga se veruje da se krije u tunelima ispod Gaze, Hanije živeo u Kataru i putovao u inostranstvo, čime se produbljuje pitanje zašto je Netanjahu izabrao da ubije lidera dok je u Teheranu.

- Zašto ubiti Hanijea na način koji će primorati Irance da odgovore - upitao je bivši američki izaslanik u Izraelu Denis Ros.

List navodi da su američki zvaničnici takođe ogorčeni jer ih Izrael nije obavestio pre nego što je pokrenuo operacije za ubistvo iranskih komandanta ili komandanata Hezbolaha.

Anonimni izraelski zvaničnik kojeg citira list potvrdio je da je telefonski razgovor između premijera Benjamina Netanjahua i američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje bio "napet".

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)