AMERIKA HITNO PODIGLA VOJSKU: Momentalno stigao i odgovor Kine

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

07. 08. 2024. u 10:19

SAD, Australija, Kanada i Filipini su danas održali zajedničke vazdušne i pomorske vojne manevre u spornom Južnom kineskom moru.

АМЕРИКА ХИТНО ПОДИГЛА ВОЈСКУ: Моментално стигао и одговор Кине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Odmah je stigao odgovor Kine koja je saopštila da je izvršila vazdušne i pomorske borbene patrole u istom regionu.

U zajedničkom saopštenju vojnih zvaničnika četiri zemlje navodi se da će se "akcija sprovoditi na način koji je u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje bezbednosti plovidbe i prava i interesa drugih država".

Filipinski vojni zvaničnik rekao je da će mornarički brodovi i borbeni avioni izvoditi antipodmorničke vežbe, kao i kombinovane manevre.

Kina već dugo polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora, glavnog globalnog trgovinskog pomorskog puta i rekla je da će braniti svoje teritorijalne interese, po svaku cenu.

Njene pretenzije se preklapaju sa pretenzijama manjih primorskih država, kao što su Filipini i Vijetnam, jer ometaju njihov pristup ribolovnim područjima, kao i istraživanje nafte i gasa u njihovim međunarodno priznatim ekonomskim zonama.

Neprijateljstva u spornim vodama su posebno eskalirala između kineske i filipinske obalske straže i pomorskih snaga prošle godine, pojačavajući strah da bi sukobi mogli prerasti u veći oružani sukob koji bi uključivao i Sjedinjene Države, dugogodišnjeg saveznika Filipina.

(B92)

BONUS VIDEO: MAGIČNA ETNA -  Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama