GRAD NAGASAKI NE ODUSTAJE, NEMA MESTA ZA IZRAEL: SAD i Britanija izrazile zabrinutost

Novosti online

07. 08. 2024. u 12:05

AMBASADORI Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Japanu neće biti u Nagasakiju na obeležavanju 79. godišnjice od napada atomskom bombom na taj grad koji je izvela Amerika u Drugom svetskom ratu.

ГРАД НАГАСАКИ НЕ ОДУСТАЈЕ, НЕМА МЕСТА ЗА ИЗРАЕЛ: САД и Британија изразиле забринутост

Tanjug

Izaslanici Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, SAD i Evropske unije rekli su da je to "rezultat stavljanja Izraela na isti nivo sa zemljama poput Rusije i Belorusije", koje, takođe, nisu pozvane na ceremoniju već treću godinu zaredom, prenosi Kjodo.

Izvor koji je upoznat sa slučajem rekao je da je američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel kazao da više neće prisustvovati mirovnoj ceremoniji u Nagasakiju "kao odgovor na to što grad nije pozvao Izrael.

Britanska ambasadorka u Japanu Džulija Longbotom takođe je najavila da neće biti na ceremoniji, jer se ne slaže sa odlukom tog grada po pitanju Izraela.

Kako je ranije saopšteno, izaslanici SAD i drugih zapadnih zemalja poslali su pismo gradu Nagasaki u kojem su izrazili zabrinutost zbog toga što taj grad nije pozvao Izrael na ceremoniju obeležavanja godišnjice.

U pismu od 19. jula uoči zvanične odluke Nagasakija, napominje se da će SAD i zapadnim zemljama, "postati teško da učestvuju na tom događaju ukoliko Izrael bude isključen", prenosi Kjodo.

Gradonačelnik Nagasakija Širo Suzuki rekao je pre nedelju dana da Izrael nije pozvan iz bezbednosnih razloga i da nije u pitanju politička odluka.

Američki konzulat Fukuoka saopštio je da će njegov glavni službenik Čuka Asike predstavljati SAD na ceremoniji u Nagasakiju, a da će Emanuel umesto toga prisustvovati mirovnoj ceremoniji u tokijskom hramu Zojoji u petak, saopštila je američka ambasada.

Hirošima, koja je u utorak održala svoju ceremoniju povodom 79. godišnjice atomskog bombardovanja grada, zauzela je drugačiji pristup od Nagasakija, dozvoljavajući prisustvo Izraela.

Ta odluka izazvala je proteste, uključujući događaj kojem je prisustvovalo oko 100 ljudi u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, iste večeri kada je na istom mestu održana ceremonija godišnjice.

BONUS VIDEO: ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi