"BIĆE POSLEDICA": Turskoj stiglo upozorenje iz Vašingtona

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

07. 08. 2024. u 12:09

VAŠINGTON je upozorio Tursku da će biti "posledica" ako zemlja ne ograniči izvoz američkog vojnog hardvera u Rusiju.

БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА: Турској стигло упозорење из Вашингтона

Foto: AP Photo/Darko Bandic

Metju Akselrod, pomoćnik američkog sekretara za trgovinu, nedavno se sastao sa turskim zvaničnicima i rukovodiocima u Ankari i Istanbulu u sklopu napora da se zaustavi ono što SAD zovu "nelegalna trgovina".

Njegova poruka, piše "Fajnenšel tajms", bila je da Turska mora više da radi na suzbijanju trgovine čipovima američkog porekla i drugim delovima koji su ključni za sukob u Ukrajini.

- Turska nam je potrebna da nam pomogne da zaustavimo ilegalni protok američke tehnologije u Rusiju - rekao je Akselrod za "Fajnenšel tajms". "Treba da vidimo napredak, i to brzo, turskih vlasti i industrije ili nećemo imati drugog izbora osim da nametnemo posledice onima koji izbegavaju našu kontrolu izvoza - dodao je on.

SAD su posebno zabrinute što je Turska postala ključno čvorište kroz koje elektronika zapadne proizvodnje, uključujući procesore, memorijske kartice i pojačala, stiže do ruskih projektila i dronova, suprotno kontroli izvoza.

Akselrod je rekao turskoj vladi da je ova trgovina "hitan problem" i pozvao Ankaru da "usvoji i sprovede zabranu pretovara artikala pod kontrolom SAD u Rusiju", rekao je listu neimenovani američki zvaničnik. On je dodao da Moskva "pokušava da iskoristi trgovinsku politiku Turske" za pristup američkim delovima.

Odeljenje za trgovinu je već dodalo 18 turskih kompanija na svoju listu sankcionisanih subjekata, a Akselrod je upozorio da se, ako ne dođe do napretka, "može očekivati više toga (stavljanja na listu sankcija)".

Ankara nije komentarisala ova "upozorenja" SAD.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza