ERDOGAN OPTUŽIO IZRAEL ZA GENOCID: Predsednik Turske kritikuje zapadne nacije zbog podrške Izraelu

Novosti online

07. 08. 2024. u 14:44

TURSKA će danas podneti zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu da se pridruži tužbi Južne Afrike za genocid protiv Izraela, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ondžu Kedželi.

ЕРДОГАН ОПТУЖИО ИЗРАЕЛ ЗА ГЕНОЦИД: Председник Турске критикује западне нације због подршке Израелу

Foto: Piksabej


Dodao je da će turski ambasador u Holandiji podneti dosije sudu UN, prenosi AP.

- Nijedna zemlja na svetu nije iznad međunarodnog prava. Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde je izuzetno važan u smislu obezbeđivanja da zločini koje je počinio Izrael ne prođu nekažnjeno - poručio je Kedželi na mreži X.

Dok se čeka na odluku suda, Kedželi je pozvao na hitnu primenu mera predostrožnosti koje je prethodno naložio sud, uključujući zaustavljanje vojne ofanzive i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael za genocid i pozvao da bude kažnjen pred međunarodnim sudovima, a kritikovao je zapadne nacije zbog podrške Izraelu.

       

Turska je u maju obustavila trgovinu sa Izraelom, navodeći kao razlog napad Izraela na Pojas Gaze, a militantnu grupu Hamas nazvao oslobodilačkim pokretom.

         

Južna Afrika je krajem prošle godine podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde, optužujući Izrael da je vojnim operacijama u Gazi prekršio konvenciju o genocidu.

Izrael je odbacio optužbe za genocid i tvrdio da je rat u Gazi legitimna odbrambena akcija protiv Hamasovih militanata za napad 7. oktobra.
       

Nikaragva, Kolumbija, Libija, Meksiko, Španija i Palestina su prethodno podnele zahtev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi, a ako budu prihvaćeni, ove zemlje bi mogle da podnesu pismene podneske i govore na javnim raspravama.

Preliminarna ročišta su već održana u slučaju genocida protiv Izraela, ali se očekuje da će sudu biti potrebne godine da donese konačnu odluku.

BONUS VIDEO: HUMANITARNA POMOĆ ZA GAZU: Na snimku se vidi avion koji ispušta humanitarnu pomoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi