RUSKI S-400 STIGAO U IRAN? Šojgu navodno doneo Teheranu prve napredne ruske PVO sisteme pred očekivani sukob sa Izraelom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 08. 2024. u 18:24 >> 18:05

„NjUJORK tajms“, je 5. avgusta citirajući The Times of Israel, izvestio je da iranski zvaničnici tvrde da je Rusija počela da isporučuje Iranu napredne sisteme protivvazdušne odbrane i radara na zahtev Teherana upućen Kremlju.

РУСКИ С-400 СТИГАО У ИРАН? Шојгу наводно донео Техерану прве напредне руске ПВО системе пред очекивани сукоб са Израелом (ВИДЕО)

Foto: AP

Lokalni iranski mediji potvrdili su zahtev Teherana, a dva zvaničnika, uključujući pripadnika iranske Revolucionarne garde, potvrdili su Tajmsu da su ove isporuke u toku. Prema ovim iranskim izvorima, u pitanju je najverovatnije ruski protivvazdušni raketni sistem S-400, koji je izradio koncern Almaz-Antej. Međutim, treba napomenuti da BulgarianMilitary.com nije nezavisno potvrdio da je to zaista S-400 koji Moskva isporučuje Teheranu.

Članak Tajmsa nije precizirao tačnu opremu koju je Iran tražio niti šta je do sada isporučeno. Iran već poseduje ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300, iako je Rusija od tada razvila napredniji sistem S-400.

 

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija


SITUACIJA NA TERENU

Događaji su se odigrali usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, predviđajući potencijalnu iransku odmazdu Izraelu nakon navodnog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu 31. jula.

Kako se navodi, 2. avgusta je primećeno kako ruski transportni avion sleće na međunarodni aerodrom u Teheranu. U pitanju je bio Il-76TD kompanije Gelix Airlines, koji je poznat po tome što ga Moskva koristi za vojne isporuke pod maskom civilnog nosača, bez ikakvih vojnih oznaka. Moguće je da je ovaj let označio prvu isporuku sistema S-400, uprkos nedostatku nezavisne potvrde. BulgarianMilitary.com ne može da potvrdi iz nezavisnog izvora da se ovaj konkretan transport 2. avgusta odnosio na isporuku protivvazdušnih sistema Iranu.

TOTALNI RAT?

Iran je pozvao da Izrael bude „kažnjen“ za ubistvo Hanije i obećao je da će preduzeti mere, izazivajući zabrinutost da bi se region mogao približiti sveopštem sukobu. Pored toga, Hezbolah, podržan od Irana, zapretio je odmazdom Izraelu iz Libana nakon smrti njegovog vojnog vođe Fuada Šukra u napadu u blizini Bejruta prošle nedelje, za koji je Izrael preuzeo odgovornost.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Izrael je zauzvrat izjavio da je spreman da se brani od svake agresije. Kako je izvestio Ynet, 4. avgusta premijer Benjamin Netanjahu je sazvao sastanak sa liderima bezbednosti kako bi razgovarali o potencijalu preventivnog udara na Iran kako bi se sprečio očekivani napad. Nakon toga, 5. avgusta, ministar odbrane Joav Galant je naglasio da Izrael mora biti spreman da brzo krene u ofanzivu ako se suoči sa iranskim napadom.


RAZLIKA IZMEĐU S-300 I S-400

Jedna od ključnih razlika između ova dva sistema je njihov domet. S-300 ima maksimalni domet od približno 150-200 kilometara, u zavisnosti od varijante. Nasuprot tome, S-400 može da gađa ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara, što ga čini moćnijim odbrambenim sistemom.

Druga značajna razlika leži u tipovima projektila koje koristi svaki sistem. S-300 obično koristi rakete serije 5V55 i 48N6, koje su efikasne protiv raznih vazdušnih pretnji. S-400, međutim, koristi raznovrsniji niz raketa, uključujući rakete 48N6, 9M96 i dalekometne rakete 40N6. Ova raznovrsnost omogućava S-400 da istovremeno gađa više tipova ciljeva i na različitim dometima.

Tehnologija radara i senzora u S-400 je takođe naprednija u poređenju sa S-300. Radarski sistemi S-400 mogu da otkriju i prate mete na većim udaljenostima i sa većom preciznošću. Ova poboljšana sposobnost otkrivanja poboljšava ukupnu efikasnost sistema, omogućavajući mu da brže i efikasnije reaguje na dolazeće pretnje.

U pogledu raspoređivanja, S-400 je dizajniran da bude mobilniji i fleksibilniji od S-300. Može se brzo rasporediti i ponovo rasporediti, što ga čini pogodnim za različite operativne scenarije. Ova mobilnost je značajna prednost u savremenom ratovanju, gde je sposobnost brzog prilagođavanja promenljivim uslovima ključna.


RAZOČARANjE U S-400

Međutim, S-400 nije ono čemu su se ruski generali nadali poslednjih godina. Uprkos odličnim karakteristikama, rat u Ukrajini pokazuje da je moguće da su mnogi od njih bili samo „na papiru“. Od početka rata u Ukrajini, bilo je nekoliko izveštaja da su ukrajinske snage uspešno gađale i uništavale ruske raketne sisteme S-400.

Jedan značajan slučaj dogodio se u aprila 2022, kada su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem S-400 u oblasti Herson. Ovo je postignuto kombinacijom izviđanja dronova i preciznih artiljerijskih udara, demonstrirajući prilagodljivost i snalažljivost ukrajinske vojske.

Još jedan značajan događaj dogodio se u septembru 2022. godine, kada su ukrajinske snage tvrdile da su uništile sistem S-400 u blizini grada Harkova. Pored ovih specifičnih slučajeva, tokom 2022. i 2023. godine bilo je više izveštaja da su ukrajinske snage gađale i oštetile ruske sisteme S-400 u različitim regionima, uključujući Donbas i južnu Ukrajinu. Ove akcije su olakšane upotrebom naprednog naoružanja koje je isporučio Zapad i razmenom obaveštajnih podataka sa NATO saveznicima.

Foto MO.RF

Uništenje sistema S-400 od strane ukrajinskih snaga imalo je značajan uticaj na dinamiku sukoba, podrivajući uočenu nepobedivost ruske protivvazdušne odbrane i podižući moral ukrajinskih trupa i njihovih pristalica. Takođe naglašava tekuću evoluciju modernog ratovanja, gde se tradicionalnim vojnim sredstvima može efikasno suprotstaviti inovativne taktike i tehnologije.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!