MOSKOVSKI SUD ODBACIO ŽALBU: Potvrđena odluka o hapšenju Julije Navaljne u odsustvu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

07. 08. 2024. u 16:45

MOSKOVSKI sud odbacio je žalbu odbrane na nalog o hapšenju u odsustvu supruge opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julije, koja je optužena za učešće u ekstremističkim aktivnostima, prenose danas ruski mediji.

МОСКОВСКИ СУД ОДБАЦИО ЖАЛБУ: Потврђена одлука о хапшењу Јулије Наваљне у одсуству

Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP, File

Sud je u saopštenju naveo da mera pritvora izrečena Navaljnoj 9. jula ostaje nepromenjena pošto žalba nije prihvaćena, prenosi agencija Interfaks.

Odbrana je tražila od apelacionog suda da poništi odluku prvostepenog suda kao nezakonitu i neosnovanu. Advokat koji je branio Navaljnu na suđenju nije komentarisao presudu.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost.

Posle odluke Moskovskog suda, na snagu je stupila prvostepena odluka.

Kako je saopšteno, ona je optužena za kreiranje i distribuciju video snimaka na Internetu sa ciljem diskreditacije vlasti i prikupljanja donacija za Fondaciju za borbu protiv korupcije koja je u Rusiji označena kao ekstremistička organizacija i zabranjena je.

Prema izvoru Interfaksa, Navaljna je optužena u odsustvu u okviru krivičnog postupka koji se vodi od 2019. godine po dvanaest članova Krivičnog zakona Ruske Federacije, uključujući ekstremističku organizaciju, prevaru i druge radnje, a koji je ranije teretio Alekseja Navaljnog.

Federalna služba za finansijski monitoring je 11. jula dodala Navaljnu na spisak osoba i organizacija u vezi sa kojima postoje informacije o njihovoj umešanosti u ekstremističke aktivnosti ili terorizam.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama