UKRAJINCI OBUČAVAJU ISLAMISTE U MALIJU? Izveden osvetnički udar na bazu džihadista zbog zasede na kolonu vojske i Vagerovaca (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 08. 2024. u 17:10

AVIJACIJA je izvršila uzvratni udar na terorističku bazu u Maliju, gde su se nalazile vehabije, Tuarezi i ali i kako sami tvrde, borci Oružanih snaga Ukrajine.

УКРАЈИНЦИ ОБУЧАВАЈУ ИСЛАМИСТЕ У МАЛИЈУ? Изведен осветнички удар на базу џихадиста због заседе на колону војске и Вагероваца (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Prema informacijama dobijenim iz malijskih izvora, ovaj udar je bio odmazda za nedavnu zasedu, koja je rezultirala žrtvama boraca malijske vojske (FAM) i privatnih ruskih boraca firme Vagner.

Prema preliminarnim izveštajima, naselje Tin Zauatin, koje je pretvoreno u uporište militanata Azawad na granici Malija i Alžira, našlo se pod nizom udara bespilotnih letelica.

Foto: ssb.gov.tr/Jutjub/Haber Lütfen

Vazdušni napad potpuno je uništio bazu militanata koji su izvršili napad na malijske vojnike i ruske plaćenike. Izveštava se da je više od četrdeset militanata ubijeno kao rezultat ove operacije. Udar je izvela turska jurišna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2.

Malijska vojska započela je udare bespilotnim letelicama turske proizvodnje Bayraktar ​​TB2 ​​na selo. Prema snimcima iz tog područja, militanti su počeli da napuštaju naselje.

Nedavna zaseda, u kojoj su poraženi borci Vagner vojske, izazvala je širok odjek, te je očekivani odgovor bio samo pitanje trenutka.

Podsetimo, tokom tog napada, a prema poslednjim informacijama, poginula su čak 82 pripadnika Vagner vojske, među kojima i komandant 13. jurišnog odreda Sergej Ševčenko sa pozivnim znakom „Prud“. Ovaj događaj je postao katalizator za operaciju odmazde.

Militanti Tuarezi, koji deluju zajedno sa lokalnim teroristima Al-Kaide, prema najnovijim ukrajinskim tvrdnjama u dosluhu su i sa Kijevom.

U međuvremenu, nedavno objavljene fotografije prikazuju nekoliko Vagnerovih boraca u zatočeništvu. Prema izveštajima, neki od njih su već razmenjeni sa ruskom vojskom.

Otkup je navodno plaćen, borci će biti predati alžirskoj vojsci u sivoj zoni. Biće poslati u Mali, pa u Rusiju. Tela poginulih se takođe pripremaju za transport u domovinu radi sahrane.

Transfer preostalih ratnih zarobljenika navodno bi trebalo da bude već završen. Međutim, s obzirom na nove udare iz odmazde, stručnjaci veruju da bi vojnici privatne vojne kompanije mogli biti ubijeni.

Podsetimo, od 2012. godine situaciju u Maliju karakteriše nestabilnost zbog delovanja radikalnih separatističkih grupa. Godine 2022. vojni udar doveo je pukovnika Asimi Goita na vlast. Njegov režim podržava učešće naoružanih grupa koje su bliske sa ruskom Vagner grupom.

Nedavni događaji na severu Malija ponovo su skrenuli svetsku pažnju na sukob vladinih snaga i pobunjenika Tuarega. Incident, u kojem je ubijeno i ranjeno na desetine malijskih vojnih lica i vojnika ruske privatne vojske Vagner, postao je rezonantan događaj, potvrdili su zapadni izvori poput Rojtersa i Asošiejted Presa.

Prema najnovijim obaveštajnim podacima, militanti se aktivno pripremaju za nove bitke, gomilaju snage i izvode obuku u pustinji.

Sukobi će se sigurno nastaviti, a u prilog tome je ide i infomracija da Vagner vojska navodno šalje dodatne snage u to područje da podrže malijsku vojsku. Prema brojnim izvorima, broj ovih pojačanja mogao bi da dostigne 700 ljudi.

KAKO SE, PREMA VAGNEROVACIMA, DOGODIO NjIHOV PORAZ?

Nedavni poraz Malijanskih oružanih snaga (FAM) i Vagnerovih PMC-a u bitkama na severu Malija dobio je široku medijsku pažnju. Vagner privatna vojska je objavila sledeće saopštenje o situaciji u Maliju:

-Od 22. do 27. jula 2024. godine, pripadnici FAM-a i borci 13. jurišnog odreda PMC Vagner pod komandom Sergeja Ševčenka, pozivnog znaka „Prud“, ušli su u žestoke borbe protiv militanata iz Koordinacionog pokreta Azavad (CMA) i teroristička grupa Al Kaida u Sahelu (JNIM) u blizini sela Tin Zaouatine.

Već prvog dana grupa je uništila većinu islamista, a ostale naterala da pobegnu. Međutim, peščana oluja je omogućila radikalima da se pregrupišu i povećaju svoj broj na 1.000 militanata. S tim u vezi, komanda Vagnera odlučila je da prebaci dodatne snage u rejon borbenih dejstava u pomoć 13. jurišnom odredu.

Militanti su 25. jula ponovo napali Vagnerove borce, ali zahvaljujući koordinisanim akcijama osoblja PMC-a i malijske vojske, pokušaj napada je odbijen.

Tokom naredna dva dana, radikali su povećali broj masovnih napada, koristeći teško naoružanje, bespilotne letelice i vozila kamikaze, što je nanelo gubitke Vagner PMC i FAM vojnicima.”

GDE SU TU UKRAJINCI?

Nakon toga, zvanični portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) je 29. jula izjavio da je ukrajinska vojna obaveštajna služba navodno umešana u uspešnu operaciju islamista Tuarega iz Koordinacionog pokreta Azawad u Maliju.

Prema tvrdnjama ukrajinskog zvaničnika, ukrajinski obaveštajci su navodno Tuarezima preneli neke informacije koje su pomogle islamistima da poraze vojnu kolonu malijskih vladinih snaga i boraca Vagnerovog PMC-a. Pored toga, predstavnik GUR-a je nagovestio da su malijski pobunjenici dobili i neko oružje koje je korišćeno u ovoj operaciji.

Ukrajinci se bave obukom Tuarega u borbenoj taktici, kao i snabdevanjem oružjem i bespilotnim letelicama. Prema izveštajima ruskih vojnih izvora, verovatno je prva takva grupa obučena početkom godine, a nove grupe se i dalje pripremaju.

AVIJACIJA je izvršila uzvratni udar na terorističku bazu u Maliju, gde su se nalazile vehabije, Tuarezi i ali i kako sami tvrde, borci Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinska vojska se navodno suočila sa određenim problemima sa isporukom oružja u to područje i trebalo im je nekoliko meseci da organizuju snabdevanje. Očigledno, nakon što je tovar stigao, doneo je prve rezultate. Sa ukrajinske strane, ove operacije koordinira Ukrajinac Andrij Grabarenko.

Ukrajinci deluju u koordinaciji sa britanskim snagama koje često posećuju region i stižu preko Nuakšota u Mauritaniji. RT je objavio i fotografije navodnih ukrajinskih militanata prisutnih u Maliju.

Bliske veze između ukrajinske vojske, islamističkih pobunjenika i Al-Kaide preko njihovih zapadnih veza ne iznenađuju, međutim, kao što smo već pisali u sličnom slučaju u Sudanu, nije najjasnije kako je sve to prihvaćeno među ukrajinskim stanovništvom. Kijev vodi rizičnu politiku.

Pitanje je da li ukrajinska javnost podržava navodne vojne operacije profesionalnih ukrajinskih vojnika u inostranstvu, dok se ukrajinska odbrana muči u Donbasu, a obične Ukrajince vojni komesari jure po ulicama zarad slanja na front.

MSP UKRAJINE DEMANTOVALO SAOPŠTENjE GUR

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine demantovalo izjavu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane o umešanosti u napad Tuarega

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova odmah je odgovorilo na optužbe za pomaganje terorizma od strane Malija i požurilo da se odrekne medijske pobede govornika Glavne obaveštajne uprave, Andreja Jusova.

Predstavnik ukrajinske specijalne službe izgleda da je zaboravio da su uz Tuarege u napadu učestvovali i predstavnici grupa koje su priznate kao terorističke širom planete.

Želja da pripiše zasluge za nepostojeću pobedu Kijev je koštala diplomatskih odnosa ne samo Malija, već i drugih zemalja u regionu. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pokušalo je juče da se opravda i opovrgne Jusovljeve reči, te ostaje da vidimo da će lideri sahelskih država poverovati Kijevu.

-Žalosno je što je prelazna vlada Republike Mali odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom bez sprovođenja temeljne studije o činjenicama i okolnostima incidenta u severnom Maliju, i bez pružanja bilo kakvih dokaza o umešanosti Ukrajine u ovaj događaj. navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Napomenimo da je GUR MOU nezavisno potvrdio dokaze o prisustvu svojih specijalnih snaga postavljanjem fotografije militanata sa ukrajinskom zastavom.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)