KAMALIN ''KEC'' ZA GLASOVE RADNIKA: Nizak rejting Volsa u "kolebljivoj" Minesoti ipak teško vodi do pridobijanja neodlučnih

A.Vojinović

08. 08. 2024. u 16:32

IZBOROM guvernera Minesote Tima Volsa (60) za svoju desnu ruku Kamala Haris je stavila prst na čelo biračima, ali i američkim medijima koji su otvorili pitanje da li je Vols, kao relativno nepoznato lice, bivši srednjoškolski profesor geografije i pripadnik Nacionalne garde pravi izbor.

КАМАЛИН КЕЦ ЗА ГЛАСОВЕ РАДНИКА: Низак рејтинг Волса у колебљивој Минесоти ипак тешко води до придобијања неодлучних

Foto: AP Photo/Abbie Parr, File

Američki mediji ocenjuju da je Kamala izabrala Volsa, jer bi mogao da pridobije poverenje birača iz ruralnih delova SAD i radničke klase, koja je odanija Trampu. Kamala u Volsu, koji trenutno služi drugi mandat na čelu Minesote, vidi i magnet za društvene mreže, jer je prvi počeo da naziva Trampa i Vensa "čudnim", što je izazvalo "bum" na internetu u SAD.

Volsa je, takođe, za visoku funkciju kandidovalo i 12 godina u Predstavničkom domu Kongresa, što umanjuje kritike da nema dovoljno iskustva za poziciju budućeg zamenika šefa Bele kuće, ocenjuju stručnjaci. Ipak, procenjuje se da bi njegov relativno nizak rejting u "kolebljivoj" Minesoti teško mogao da pomogne Harisovoj da osvoji srca neodlučnih birača.

Osveta za ubistvo Sulejmanija?

Pakistanac osumnjičen da je planirao zaveru u ime Irana da ubije visoke američke zvaničnike, uključujući možda bivšeg predsednika Donalda Trampa, nalazi se u američkom pritvoru pošto je optužen da je pokušao da angažuje ubice za izvršenje zavere. Američki "Politko" navodi da je Asif Merčant (46) uhapšen u Teksasu 12. jula dok se spremao da napusti zemlju. Američki zvaničnici tvrde da zavera nije povezana sa pokušajem ubistva Trampa na mitingu u Pensilvaniji, dan posle Merčantovog hapšenja. Rekli su da je zavera pokušaj Irana da odgovori na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu dronom u Iraku 2020, koji je naredio Tramp.

Kamala Haris i Tim Vols su se pojavili zajedno i na predizbornom skupu u Pensilvaniji, jednoj od ključnih kolebljivih država. Harisova je saradnika pristalicama na Univerzitetu Templ u Filadelfiji predstavila kao borca za srednju klasu i patriotu. Vols se predstavio kao čovek iz malog grada u Nebraski, naglasivši posebno služenje u Nacionalnoj gardi, što je iskoristio kao adut i protiv republikanaca Donalda Trampa.

- On ne zna nijednu stvar o službi, jer je previše zauzet služeći sebi - rekao je Vols, optuživši ga da je tokom mandata oslabio američku ekonomiju za spopstveni račun, te da je tada porasla i stopa kriminala, ne računajući "zločine koje je on počinio".

Bivši vojni narednik i fudbalski trener, koji je na ove reči pozdravljen ovacijama, istakao je i da je jedva čeka da polemiše sa republikanskim kandidatom za potpredsednika, senatorom Džej Di Vensom, "ako je voljan da ustane sa kauča i pojavi se".

- Tokom ovog perioda i svakog dana u Beloj kući čuvaću leđa potpredsednici Haris, a zajedno ćemo čuvati vaša - poručio je Vols.

A Tramp je povodom Volsove nominacije izjavio da je reč o "opasnom liberalu" koji bi bio "najgori potpredsednik u istoriji".

- Vols bi spalio hiljade milijardi dolara i granice SAD otvorio za kriminalce. Toliko je loš - zaključio je Tramp.

Trka uz milione dolara

Kampanja Harisove saopštila je da je prikupila više od 20 miliona dolara, samo nekoliko sati pošto je proglasila Volsa za svog potpredsednika, povrh 310 miliona dolara koji su u rekordnom roku sakupljeni u julu kada je najavljena njena kandidatura. Kampanja Trampa rekla je da ima 327 miliona dolara u gotovini, što je oko 50 miliona dolara manje od Kamaline kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!