ŠEF PENTAGONA PRETI: Grešite ako mislite da će SAD tolerisati napade na američke trupe na Bliskom istoku (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 08. 2024. u 19:15

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je u utorak da SAD „neće tolerisati” napade na svoje trupe na Bliskom istoku, u kontekstu maksimalnih tenzija između Izraela i Irana, prenosi AFP.

ШЕФ ПЕНТАГОНА ПРЕТИ: Грешите ако мислите да ће САД толерисати нападе на америчке трупе на Блиском истоку (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Da ne bude greška, Sjedinjene Države neće tolerisati napade na svoje trupe u regionu, rekao je šef Pentagona, dan nakon što je u raketnom napadu na vojnu bazu u Iraku ranjeno sedam Amerikanaca.

Rakete su ispaljene na vojnu bazu u Iraku u kojoj su stacionirane američke trupe u ponedeljak, nekoliko dana nakon što su četiri iračka proiranska borca ubijena u američkom napadu. Ovi napadi dolaze usred straha od regionalnog požara, prema iračkim izvorima, koje citira AFP.

Takvi napadi bili su česti od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, ali su od tada uglavnom jenjavali.

Međutim, ovaj najnoviji raketni napad dolazi pošto strahovi od napada Irana i njegovih saveznika na Izrael, nakon ubistva visokih zvaničnika Hamasa i Hezbolaha postaju sve veći.

RAKETE LANSIRANE NA AMERIČKU VOJNU BAZU U IRAKU

Amerikanci su povređeni u raketnom napadu na vojnu bazu u Iraku u ponedeljak, rekao je portparol američkog ministarstva odbrane.

-Došlo je do navodnog raketnog napada (u ponedeljak) protiv američkih snaga i (međunarodne antidžihadističke) koalicije na vazduhoplovnu bazu Al Asad u Iraku. Prve indicije su da je nekoliko članova američkog osoblja povređeno, primećuje se međunarodne štampe.

Podsetimo, vazduhoplovnu bazu Al Asad (originalni naziv Kasadija, po istoimenoj bici iz 7 veka) u Iraku izgradila je Jugoslavija na čelu sa Jugoimport SDPR i Avioinženjeringom, između 1981-1987 godine.

Kako prenosi AFP, rakete su lansirane u ponedeljak na bazu u Iraku u kojoj su stacionirane američke trupe, nekoliko dana nakon što su četiri proiranska iračka borca ubijena u američkom napadu, napadima koji dolaze usred straha od regionalne eskalacije, prema nekim iračkim izvorima.

Takvi napadi su česti od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, ali su se od tada u velikoj meri smanjili.

Rakete su ispaljene na bazu u Iraku u kojoj su stacionirane američke trupe u ponedeljak, nekoliko dana nakon što su četiri proiranska iračka borca ubijena u američkom napadu, napadima koji su usledili usred straha od regionalnog požara, prema nekim iračkim izvorima, prenosi AFP.

-Rakete su ispaljene na bazu “Ain al-Asad” u provinciji al-Anbar, naveo je vojni izvor pod uslovom da ostane anoniman. Neke rakete su „pale u bazu“, a jedna raketa pala je na susedno selo bez nanošenja štete, dodao je citirani izvor.

Sa svoje strane, komandant proiranske oružane grupe izjavio je da su bazu gađale najmanje „dve rakete“, ne precizirajući ko je bio izvršioc napada.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!