NTSB: Problem u proizvodnji Boinga 737 maks 9 trebalo da bude uočen godinama ranije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 08. 2024. u 22:35

INCIDENT u januaru tokom leta aviona "Boing 737 Maks 9" u vlasništvu Aljaske erlajnsa mogao je biti u potpunosti izbegnut jer je američki proizvođač aviona odavno trebalo da se pozabavi nelegalnom proizvodnjom, rekla je danas šefica Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (NTSB) Dženifer Homendi.

НТСБ: Проблем у производњи Боинга 737 макс 9 требало да буде уочен годинама раније

Foto: Tanjug/AP

-Ova nesreća nikada nije trebalo da se dogodi, jer je morala da bude predupređena godinama ranije, rekla je ona, a preneo Rojters.

Homendi ističe da je bilo brojnih Boingovih revizija i pregleda usklađenosti na osnovu kojih se mogla uočiti istorija nelegalnog rada i neovlašćenog uklanjanja delova.

Neki neispravni delovi aviona možda su korišćeni u procesu proizvodnje Boingovih komercijalnih letelica, navodi se u pritužbi uzbunjivača u junu iz te američke avio-kompanije, objavio je Si-Bi-Es (CBS).

Iako je trebalo da ti delovi modela "737 Maks" budu uklonjeni iz proizvodnje i pažljivo praćeni, u izveštaju se navodi kako im je izgubljen trag.

Američki zvaničnici zaduženi za bezbednost saobraćaja, koji istražuju slučaj eksplozije vrata tokom leta aviona "Boing 737 Maks 9" početkom godine, objavili su danas hiljade stranica dokumenata, uključujući svedočenja putnika koji opisuju haos u trenucima nakon što se incident dogodio.

Ovi podaci obelodanjeni su nakon što je započelo dvodnevno saslušanje NTSB-a o incidentu od 5. januara na letu Aljaska erlajnsa, koji se dogodio nekoliko minuta nakon poletanja iz Portlanda u Oregonu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!