BORELJ PORUČIO IZRAELSKOJ VLADI: Namerno izgladnjivanje je ratni zločin, ogradite sevod izjave Smotriča o blokiranju pomoći Gazi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 08. 2024. u 00:54

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da očekuje da će se izraelska vlada ograditi od reči ministra finansija Izraela Bezalela Smotriča da veruje da je blokiranje humanitarne pomoći Pojasu Gaze "opravdano i moralno" čak i ako dva miliona civila umre od gladi.

БОРЕЉ ПОРУЧИО ИЗРАЕЛСКОЈ ВЛАДИ: Намерно изгладњивање је ратни злочин, оградите севод изјаве Смотрича о блокирању помоћи Гази

Foto Tanjug/AP

-Namerno izgladnjivanje civila je ratni zločin: ministar Smotrič koji se zalaže za to je više nego sramotan, napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

On je dodao i da Brisel želi da Jerusalim "pruži potpuni izveštaj o prijavljenim aktima mučenja u zatvoru Sde Tejman".

Izraelski ministar finansija Bezazel Smotrič izjavio je ranije danas da bi "možda bilo pravedno i moralno" izgladnjivati dva miliona stanovnika Gaze, dok se izraelski taoci ne vrate kućama, ali i da "niko u svetu ne dozvoljava tako nešto Izraelu".

Krajnje desničarski ministar rekao je da bi Izrael trebalo da preuzme kontrolu oko distribucije pomoći Gazi i izneo tvrdnju da Hamas kontroliše distribucione kanale u Pojasu, preneo je CNN.

-U današnjoj svetskoj realnosti, nemoguće je voditi rat - niko u svetu ne bi nam dozvolio da izgladnjujemo i smanjimo pristup vodi za dva miliona građana, iako to može biti pravedno i moralno dok ne vrate naše taoce, rekao je, dodajući da bi rat bio završen i taoci vraćeni da je Izrael kontrolisao raspodelu pomoći umesto Hamasa.

On je dodao da se "ne može boriti protiv palestinskog Hamasa i istovremeno im davati pomoć".

-To je Hamasov novac, njihovo gorivo, oni kontrolišu civilni deo Pojasa Gaze. Tako jednostavno ne ide, poručio je Smotrič.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI MILORAD ČAVIĆ?! Majkl Felps: Sva olimpijska zlata u Pekingu sam osvajao protiv dopingovanih!