uživoRAT U UKRAJINI: Medvedev zapretio - Rusija treba da stigne do Kijeva i dalje

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 08. 2024. u 07:12 >> 09:48

RAT u Ukrajini, 897. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Медведев запретио - Русија треба да стигне до Кијева и даље

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kijev: PVO tokom noći oborio dve rakete i četiri bespilotne letelice

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile dve od četiri rakete i sve četiri bespilotne letelice koje je lansirala Rusija tokom noćnog napada.

- Snage PVO oborile su dve vođene vazdušne rakete `kh-59` i četiri jurišna bespilotna letelica tipa `šahed` - objavio je komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

(Reuters)

Moskva: Iznad Belgoroda najviše ukrajinskih napada bespilotnim letelicama

PVO snage Rusije su od jutra presrele i dve bespilotne letelice iznad regiona Kursk i Oril, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Moskva takođe saopštava da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 16 ukrajinskih bespilotnih letelica.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 14 ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijom Belgorodske oblasti i dve nad teritorijom Kurske oblasti -  navodi se u objavi Ministarstva na Telegramu.

Najmanje 16 osoba povređeno je u napadima ukrajinskih dronova i granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji tokom jučerašnjeg dana, saopštio je jutros načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je napisao na Telegramu da je jedna osoba teško povređena, a da je ukupno njih 13 prebačeno u bolnice, prenela je agencija RIA Novosti.

Načelnik je naveo da je Belgorodska oblast u sredu napadnuta ukupno 86 puta.

(Izvestia/Tanjug)

 

Medvedev: Rusija treba da stigne do Kijeva i dalje u okviru specijalne vojne operacije 

 

Rusija treba da svoju specijalnu vojnu operaciju učini „eksplicitno eksteritorijalnom“, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Od ovog trenutka specijalna vojna operacija mora da postane eksplicitno eksteritorijalna. Ovo više nije operacija vraćanja naše zemlje i kažnjavanja nacista. Možemo i treba da idemo dublje u već postojeću Ukrajinu, ka Odesi, Harkovu, Dnjepropetrovsku, Nikolajevu. Prema Kijevu i dalje“, napisao je on na Telegramu.

Prema Medvedevu, „ne bi trebalo da postoje granice u pogledu granica ukrajinskog Rajha koje neki priznaju“. „Teroristička operacija koju su izveli banderovci mora da ukloni sve tabue sa ove teme“, istakao je Medvedev i dodao: „Prestaćemo samo kada to budemo smatrali prikladnim i korisnim“.

Dana 6. avgusta, granična Kurska oblast bila je pod masivnim napadom Ukrajine. U granatiranju i udarima bespilotnih letelica poginulo je pet civila, a povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece.

 

Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da prema međunarodnom pravu Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani, uključujući i udare na agresora na njegovoj teritoriji".

- EU nastavlja da u potpunosti podržava legitimno pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije i njene napore da povrati suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je on za ukrajinski medij Suspilni.

Moskva je saopštila da su ukrajinske snage pokušale da zauzmu deo teritorije Kurske oblasti, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da je napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kurska zaustavljeno.

U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!