EKSTREMISTI PODSTIČU NEREDE I DELE PORUKE MRŽNJE: Istraga je otkrila da ove grupe na onlajn mrežama šire tenzije

Novosti online

08. 08. 2024. u 15:50

ORGANIZOVANE ektremno desničarske grupe i lideri u Velikoj Britaniji podstiču nerede i dele poruke mržnje i dezinformacije na društvenim mrežama, uključujući Telegram, uprkos naporima da se zaustave ovakve štetne aktivnosti, prenosi danas Tajms.

ЕКСТРЕМИСТИ ПОДСТИЧУ НЕРЕДЕ И ДЕЛЕ ПОРУКЕ МРЖЊЕ: Истрага је открила да ове групе на онлајн мрежама шире тензије

Foto: Tanjug

Britanski premijer Kir Starmer pozvao je na oštru akciju protiv Telegrama pre tri godine, nakon što su se pojavili dokazi da ta aplikacija, koja se u velikoj meri protivi kontroli, prima ekstremističke sadržaje.

Platforma je, ipak, ostala utočište britanskim krajnjim desničarima koji se smatraju suviše ektremnim za druge društvene mreže.

Platforma X takođe je ponovo dozvolila pristup desetinama korisnika koji su imali zabranu otkako ju je preuzeo milijarder Ilon Mask, a među njima je i nekadašnji lider sada nepostojeće Engleske lige za odbranu, Tomi Robinson.

Širok je spektar aktivnih desničarskih grupa i organizacija, a među njima se ističe Identitet Engleska čiji je lider Čarli Foks, navodi Tajms.

Ova grupa, koja pripada "identitetskom" pokretu, tvrdi da su nedavni nemiri početak nevolja Engleske, poredeći nasilje sa onim u Severnoj Irskoj.

Oni su predvideli na svom sajtu da će nemiri dovesti do "urbanog rata", kao i da se pristalice moraju pripremiti na intenzifikaciju nereda. Foks i ostali članovi grupe putovali su u Nemačku i Austriju da se sretnu sa pripadnicima tamošnje ekstremne desnice.

Među ekstremistima krajnje desnice, primetna je pojava aktivnih klubova, odnosno malih, fašističkih borilačkih klubova, koji su najpre registrovani u SAD gde ih je promovisao neonacista Robert Rundo, koji ima brojne presude i nedavno je uhapšen zbog nereda u Americi.

Da bi neko postao član Aktivnog kluba Engleska, mora da bude stariji od 18 godina i da je evropskog porekla, navodi se na njihovom Telegramu.

Među članovima Škotskog ogranka Aktivnog kluba su i bivši pripadnici zabranjene terorističke grupe Nacionalna akcija, navodi istraživačka grupa Houp not hejt.

Kako navodi Tajms, tu su i fudbalski huligani koji imaju dva Telegram kanala na kojima su aktivne njihove "firme" sa gotovo 35.000 pratilaca i oni su uticali da se lokacije nereda prošire, deleći informacije gde su zakazani protesti i druge nasilne akcije.

Među desničarskim snagama je i pokret Beli životi vrede, koji je nastao kao odgovor na sličan pokret u SAD, Crni životi vrede.

Ovaj pokret je delio lažne informacije i tako širio rasizam. Britanska kompanija Lodžikali koja se bavi praćenjem dezinformacija, otkrila je koordinisanu promociju I planiranje međunarodne mreže "ekstremno desničarskih kanala na Telegramu", koji imaju veze sa zabranjenim terorističkim grupama Atomvafen divizija i Nacionalna akcija.

Istraga je otkrila da ove grupe na onlajn mrežama šire tenzije kako bi izazvale rasistički rat i radikalizovale manje ekstremne grupe.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!