IRAN ĆE NAPASTI "U PRAVO VREME": Zvaničnici u Teheranu poručuju da će doći do odgovora za ubistvo lidera Hamasa

A. V. V.

09. 08. 2024. u 07:00

IRAN će na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu odgovoriti u pravo vreme i na prikladan način. Poručio je ovo vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri posle sastanka Organizacije islamske konferencije (OIK) u Saudijskoj Arabiji.

ИРАН ЋЕ НАПАСТИ У ПРАВО ВРЕМЕ: Званичници у Техерану поручују да ће доћи до одговора за убиство лидера Хамаса

Tanjug

Skup je održan na inicijativu iranskih i palestinskih zvaničnika kako bi se na sto stavili potencijalni odgovori za likvidaciju visokog zvaničnika Hamasa za koji Iran okrivljuje Izrael. Bageri je rekao članovima OIK da se očekuje da podrže iranski odgovor na ubistvo Hanijea.

- Akcija Irana nije samo odbrana sopstvenog suvereniteta i nacionalne bezbednosti, već i odbrana stabilnosti i bezbednosti čitavog regiona - rekao je on.

OIK je u zajedničkom saopštenju kasnije poručio da blok smatra "Izrael potpuno odgovornim za gnusni napad", koji je opisao kao "ozbiljno narušavanje suvereniteta Irana", ali nisu odobrili nikakvu iransku vojnu akciju. Predsednik OIK-a Mamadu Tangara rekao je da ubistvo Hanijea ima potencijal da izazove širi sukob u koji bi bio uključen ceo region.

U međuvremenu, zapadni zvaničnici nastavljaju da pozivaju na deeskalaciju stanja na Bliskom istoku. Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da se "SAD nadaju da će sve strane koje sarađuju sa Iranom uticati na tu zemlju, kao Amerika na vladu Izraela, da ne preduzimaju nikakve korake za širenje sukoba".

I francuski predsednik Emanuel Makron poručio je iranskom kolegi Masudu Pezeškijanu da bi iranska eskalacija trajno naškodila regionalnoj stabilnosti. Pezeškijan je poručio Makronu da, ako Zapad želi da spreči rat, treba odmah da prestane da prodaje oružje i podržava Izrael.

Ubijen član Hamasa

IZRAELSKA vojska (IDF) i obaveštajna služba Šin Bet ubili su visokog zvaničnika palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze Naela Sakhla 24. jula, preneo je Džeruzalem post. Sakhl je bio aktivan više od decenije u štabu Hamasa na Zapadnoj obali. Bio je odgovoran za upravljanje terorističkim aktivnostima, finansiranje i snabdevanje oružjem terorističkih ćelija koje su izvršile napade na Izraelce i IDF na Zapadnoj obali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!