IZDATO UPOZORENJE NA CUNAMI U JAPANU: Obalu pogodio zemljotres jačine od 7.1 stepen

Jovana Švedić

08. 08. 2024. u 17:03

JAPANSKA meteorološka agencija saopštila je u četvrtak da postoji veća šansa nego što je uobičajeno da bi ogroman zemljotres mogao da pogodi zemlju u narednih nekoliko dana, nakon zemljotresa jačine 7,1 stepen Rihterove skale kod južnog ostrva Kjušu.

ИЗДАТО УПОЗОРЕЊЕ НА ЦУНАМИ У ЈАПАНУ: Обалу погодио земљотрес јачине од 7.1 степен

Foto: Printscreen/Instagram

Japan je dugo očekivao da će se veliki zemljotres desiti duž korita Nankai kod njegove istočne obale.

Od prošle godine, istraživači su rekli da postoji 60 odsto šanse da zemljotres magnitude 8 do 9 — čak i razorniji od onog iz 2011. koji je uništio severoistočnu obalu zemlje i srušio sisteme za hlađenje u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči — dogodiće se u oblasti korita u narednih 20 godina.

Posle zemljotresa jačine 7,1 stepen po Rihterovoj skali u četvrtak, japanska meteorološka agencija je sazvala grupu stručnjaka da proceni da li bi to moglo biti povezano sa dugo očekivanom većom katastrofom, nazvanom „megapotres u Nankai koritu“.

Stručnjaci upozoravaju da bi zemljotres između dve tektonske ploče koje se spajaju duž meganapornog raseda Nankai, koji ide od Kjušua na sever preko Tokija, mogao da izazove razaranja.

To bi moglo značajno oštetiti gradove širom Japana, potencijalno izazvati cunami i dovesti do stotina hiljada smrtnih slučajeva.

-Mogućnost zemljotresa velikih razmera u oblasti Nankai korita je relativno veća nego inače- navodi meteorološka agencija u saopštenju kasno u četvrtak.

Rizik da će se zemljotres jačine 8 ili više desiti nakon zemljotresa jačine 7 stepeni po Rihterovoj skali posebno je povećan oko nedelju dana nakon početnog zemljotresa, saopštila je japanska agencija.

Japanska meteorološka agencija izdala je u četvrtak nivo upozorenja.

Sledeći korak bi bio „upozorenje“, koje bi savetovalo stanovnike da se evakuišu iz oblasti za koje se smatra da postoji rizik od cunamija.

Agencija je saopštila da je to prvi put da je Japan izdao "upozorenje".

Premijer Fumio Kišida pozvao je ljude da osiguraju da budu spremni u svakom trenutku u slučaju da dođe do zemljotresa i da budu morali da se evakuišu.

On je rekao novinarima da je vlada u stanju pripravnosti.

Državljanin Srbije (25) koji studira u Japanu izjavio je da se narod "navikao na učestale zemljotrese" i da "ništa nije toliko strašno, mada tako izgleda".

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!