"I ON JE TREBALO DA BUDE DEO TOGA..." Oglasila se supruga Alekseja Navaljnog

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

08. 08. 2024. u 18:12

SUPRUGA preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, Julija, izjavila je danas da oseća "i radost i gorčinu" zbog razmene zatvorenika između Rusije i SAD, u kojoj su oslobođeni ruski disidenti, jer je i njen suprug trebalo da bude deo te razmene, koja se dogodila prošle nedelje, skoro šest meseci nakon što je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji.

И ОН ЈЕ ТРЕБАЛО ДА БУДЕ ДЕО ТОГА... Огласила се супруга Алексеја Наваљног

Foto: Tanjug/AP

- Dugo nisam osetila takvo olakšanje i sreću. Ali istovremeno sam se osećala veoma ogorčeno - rekla je Navaljna, prenosi Rojters.

Pristalice Navaljnog rekle su ubrzo nakon što je preminuo 16. februara da je trebalo da bude deo razmene za Vadima Krasikova, pripadnika ruske službe bezbednosti FSB koji je u Nemačkoj služio doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva bivšeg čečenskog borca.

- Tada su mnogi mislili da je to nemoguće, da smo izmislili. Ali sada je krajnje očigledno. Putin je zaista pristao da se odrekne političkih zatvorenika u zamenu za špijune i ubice, i to se dogodilo. Ali ne i za Alekseja - rekla je Navaljna.

Takođe je navela najmanje 15 zatvorenika koji su još uvek u zatvoru u Rusiji, uključujući Navaljnijevog televizijskog tehničara Daniela Kolodnija, zatim tri advokata Navaljnog, i druge političare, aktiviste i novinare.

Navaljna je rekla da će biti potrebno uložiti velike napore za oslobođenje ostalih zatvorenika, ali da je prošlonedeljna razmena pružila nadu.

- Pre samo nedelju dana bili su u zatvoru, zaključani iza gvozdenih vrata... Danas su slobodni ljudi - rekla je ona.

Razmena 26 zatvorenika iz Rusije, Belorusije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Poljske, Slovenije i Norveške izvršena je 1. avgusta u Ankari, a akciju je koordinirala Turska.

Među razmenjenim zatvorenicima su i novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič i američki marinac Pol Vilan, koji su bili u zatvoru u Rusiji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!