"NE ZNAM ŠTA JE TOM DETETU BILO U GLAVI..." Komšije ispričale detalje o teroristi iz Beča (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

08. 08. 2024. u 19:28

IMAM velike planove za dalje, izjavio je uhapšeni Beran A. (19), čiji su roditelji poreklom iz Severne Makedonije, nakon što je krajem jula dao otkaz na poslu kako bi se pripremio za teroristički napad na koncertu poznate pevačice Tejlor Svift u Beču.

НЕ ЗНАМ ШТА ЈЕ ТОМ ДЕТЕТУ БИЛО У ГЛАВИ... Комшије испричале детаље о терористи из Беча (ФОТО)

Tanjug

Kako se saznaje od članova bliskih porodici, osumnjičeni Beran dolazi iz grada Gostivara na severozapadu Severne Makedonije.

Poreklom je Albanac, ali je, u rodni kraj svojih predaka retko odlazio.

Više je tamo bio kao dete, a komšije ga opisuju kao mirno i povučeno dete koje nije pravilo probleme, preneo je portal "24sata.hr".

- Poznajemo mu roditelje i porodicu ali njega baš i ne. On se rodio u Beču, gde je išao u školu i sve. Dolazio je ovamo ranije ali ga se ne sećamo baš najbolje. Roditelji mu nisu nikakvi verski fanatici, zaista ne znamo šta se dogodilo - govore komšije i nastavljaju:

- Oni jesu religiozni, ali ni slučajno ovako radikalno. Baš nas je sve šokiralo. Reč je o tradicionalnoj porodici. Mislimo da nije ni živeo s roditeljima. Hvala Bogu da nije uspeo u svojim namerama, to bi bila katastrofa. Ne znam šta je tom detetu bilo u glavi da se odluči na nešto tako.

Komšije navode da se on nije radikalizovao u Gostivaru:

- Ne znamo ni kad je počeo da se radikalizuje jer ga nismo ovde viđali. Je l tamo ušao u neke grupe, ne znamo. Ali znamo da ovde u Gostivaru to sigurno nije. Ovde nema radikalnih, a ako ih i ima, onda su povučeni u kuće. Mi ovde živimo u suživotu s Makedoncima, Turcima, Bošnjacima... Ima pravoslavaca i muslimana. Nema govora ni o kakvoj verskoj netrpeljivosti.

Austrijski generalni direktor javne bezbednosti Franc Ruf, rekao je kako je glavni osumnjičeni sve priznao i da je detaljno opisao planove za napad.

Ruf je potvrdio i da su informaciju o napadima dobili od tajne službe.

- Zaplenili smo puno materijala za izradu bombe. Tragamo za ostalim umešanima - rekao je on.

Kako je ranije objavljeno Beran je planirao da se automobilom zaleti u masu pa da aktivira eksploziv.

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!