KINESKI ČELIK I ALUMINIJUM PREPLAVLJUJE KANADSKO TRŽIŠTE : Metalurzi pozvali Trudoa da uvede nove carine

Novosti online

08. 08. 2024. u 21:41

PROIZVOĐAČI čelika i aluminijuma u ​​Kanadi pozvali su danas vladu premijera Džastina Trudoa da hitno uvede nove carine na kineske proizvode, navodeći da pomenuti metali iz te zemlje preplavljuju kanadsko tržište i ugrožavaju radna mesta.

КИНЕСКИ ЧЕЛИК И АЛУМИНИЈУМ ПРЕПЛАВЉУЈЕ КАНАДСКО ТРЖИШТЕ : Металурзи позвали Трудоа да уведе нове царине

Foto: Tanjug

Predsednica i glavna izvršna direktorka Kanadskog udruženja proizvođača čelika Ketrin Kobden napomenula je danas da SAD i Meksiko već rade na povećanju nameta na kineski aluminijum i čelik, preneo je Blumberg.

-Peking ne igra po pravilima i Vlada mora to da zna, a industrija čelika je potresan primer u tom smislu, zbog čega osećamo razorne efekte kineskih prekomernih kapaciteta više od jedne decenije- rekla je ona.

Kanadska vlada je ranije ovog meseca završila konsultacije u trajanju od 30 dana o merama za ograničavanje uvoza kineskih električnih vozila, uključujući i potencijalno povećanje carina čime bi uskladila politiku sa SAD i Evropskom unijom.

Ministarka finansija Kristija Frilend sastala se sa proizvođačima čelika i aluminijuma i pored ostalog razgovarala o uvođenju novih nameta na kineske proizvode, pored onih na električna vozila, ističe medij.

Uvoz kineskih proizvoda od čelika, gvožđa i aluminijuma iznosio je oko 5,6 milijardi kanadskih dolara (4,1 milijardu dolara) u 2023, navodi se u proračunima Blumberga na osnovu podataka Statističkog zavoda Kanade.

Iako je to smanjenje u odnosu na uvoz od skoro 7,2 milijardi kanadskih dolara 2022. godine, to je skoro 70 odsto više od proseka između 2010. i 2020.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

POSLE 80 GODINA OTKRIVAJU SE TAJNE ,,DUNAVSKOG VILENjAKA”: Preko 200 brodova u dunavu kod Prahova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDESNA SRBIJA BEZ OLIMPIJSKOG FINALA U KOŠARCI! Orlovi držali u šaci Tim snova, ali su se Amerikanci nestvarno spasili!