NE VIDE NIŠTA SPORNO: Umesto osude, Pentagon podržao napad Kijeva na Kursk

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 08. 2024. u 00:43

NAPADI Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti Rusije uz primenu američkog oružja u skladu su sa politikom Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je na brifingu zamenik portparola Pentagona Sabrina Sing.

НЕ ВИДЕ НИШТА СПОРНО: Уместо осуде, Пентагон подржао напад Кијева на Курск

Tanjug

Prema njenim rečima, SAD ocenjuju napad Kijeva na Kursku oblast kao „dejstva u cilju zaštite od napada iz tog regiona“, što se „uklapa u politiku Vašingtona“.

Na pitanje novinara da pojasni svoju izjavu, Sing je odgovorila da SAD, „kao i ranije, ne podržavaju izvođenje napada (američkim oružjem) u dubinu ruske teritorije“.

Istovremeno, ona je dodala da neće da precizira šta SAD smatraju maksimalno dozvoljenim dometom za napade američkim oružjem na rusku teritoriju.

- Oni (Oružane snage Ukrajine) su obavešteni o politici SAD i o tome da ih podržavamo - istakla je Sing.

Prema njenim rečima, SAD ne očekuju dalju eskalaciju napetosti u odnosima sa Moskvom zbog ovih dejstava Kijeva.

Sing je takođe potvrdila da Vašington namerava da nastavi da snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom tehnikom, koja je potrebna Kijevu.

- Ukrajina radi ono što mora da bi pobedila na bojnom polju - smatra Sing.

Oružane snage Ukrajine su u utorak ujutru pokušale da se probiju na teritoriju Kurske oblasti.

Istog dana rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su ukrajinski vojnici sa oko 300 vojnika, uz podršku 11 tenkova i više od 20 oklopnih vozila, napali položaje jedinica koje pokrivaju rusku državnu granicu u području naselja Nikolaevo-Darino i Olešnja.

Prema rečima vršioca dužnosti gubernatora Kurske oblasti Alekseja Smirnova, graničari i Oružane snage Rusije su na granici uništile 16 jedinica ukrajinske tehnike.

Rusko Ministarstvo odbrane u sredu je saopštilo da su tokom noći jedinice Oružanih snaga Rusije, zajedno sa graničnim službama FSB Rusije, nastavile da uništavaju oružane formacije protivnika u susednim područjima Kurske oblasti.

Odeljenje je pojasnilo da su gubici ukrajinske vojske iznosili 260 militanata i 50 oklopnih vozila, uključujući sedam tenkova, osam oklopnih transportera i tri pešadijska vozila.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!