ŽENA DELILA LAŽNE VESTI O TRAGEDIJI: Britanska policija hitno reagovala, čak i poznate ličnosti plasirale dezinformacije

Novosti online

09. 08. 2024. u 10:03

ŽENA iz Čestera (55) uhapšena je zbog lažnih postova o ubistvima u Sautportu, gde su u napadu nožem 29. jula ubijene tri devojčice u plesnom studiju, a osmoro dece povređeno.

ЖЕНА ДЕЛИЛА ЛАЖНЕ ВЕСТИ О ТРАГЕДИЈИ: Британска полиција хитно реаговала, чак и познате личности пласирале дезинформације

Foto: Unsplash


Kako piše Gardijan, žena je uhapšena zbog sumnje da je na društvenim mrežama objavljivala netačne informacije o identitetu osumnjičenog za ubistva u Sautportu.

- Svi smo videli nasilne nerede koji su se desili širom Velike Britanije tokom protekle nedelje, od kojih je veliki deo bio podstaknut zlonamernim i netačnim informacijama na internetu. Svi smo odgovorni za svoje postupke, bez obzira na to da li su onlajn ili ne - rekla je policijska načelnica Alison Ros.

Britanski premijer Kir Starmer upozorio je pre nekoliko dana građane da ne šire dezinformacije na društvenim mrežama, jer je to takođe zločin. 

Prema njegovim rečima, zakon mora da se poštuje svuda.

Direktor istraživačkog centra "Britiš fjučr" (British Future) Sander Katvala istakao je da su i poznate ličnosti poput glumca Lorensa Foksa i bivšeg kik-boksera Endrua Tejta, delile lažne informacije na Iksu.

Policija je sinoć uhapsila 39-godišnjaka iz Lankašira pod sumnjom da je na društvenim mrežama podstakao druge da učestvuju u neredima, saopštila je policija.

Takođe, muškarac iz Ruforda je uhapšen zbog sumnje da je lično učestvovao u neredima u Sautportu 30. jula.

Policijski inspektor Toni Roberts rekao je da će policija uhapsiti svakoga za koga sumnja da je pokušao da izazove mržnju na društvenim mrežama ili podstakne na nerede na ulicama.

Nakon tragedije u Sautportu u tom gradu su izbili nasilni incidenti, ali i u Hartlpulu, u Londonu i drugim gradovima zbog lažnih informacija koje su se ubrzo proširile društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za ubistvo dece bio radikalni islamistički migrant.

Ne bi li ugušila dezinformacije, policija je objavila da je osumnjičeni Aksel Rudakubana rođen u Britaniji.

Uprkos tome, više desetina demonstracija protiv imigracije planirano je širom Velike Britanije i ovog vikenda, ali takođe i nekoliko kontraprotesta onih koji se protive rasizmu.

BONUS VIDEO: HAOS U BELGIJI: Snimak nereda u Briselu posle pobede Maroka nad Belgijom u Kataru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)