NOVI DETALJI: Kako je osujećen planiran masakr na koncertu Tejlor Svift

Tri tinejdžera povezani u pripremi terorističkog napada, a obožavaoci pop zvezde razočara otkazivanjem koncerata.

НОВИ ДЕТАЉИ: Како је осујећен планиран масакр на концерту Тејлор Свифт

Tanjug

Beč je na nogama nakon otkazivanja koncerta jedne od najvećih zvezda Tejlor Svift. Gotovo 200.000 ljudi je kupilo mesecima ranije skupe ulaznice, a mnogi od njih su doputovali u glavni grad Austrije i ostali razočarani kada su organizatori otkazali  tri koncerta zbog terorističkih pretnji. Neposredno pre koncerta uhapšen je devetnaesto godišnji mladić koji ia austrijsko državljanstvo, a poreklom je Makedonac. U svom domu u Ternicu, kako je potvrdio šef Glavne uprave javne bezbednosti Austrije Franc Ruf planirao je napad i izradio eksplozivnu napravu.

Još krajem jula dao je otkaz na poslu i bacio se na planiranje terorističkog napada, u ime Islamske države. Policija je u njegovom stanu pronašla razne dokaze i eksplozive koji je trebao upotrebiti na stadionu kada je američka zvezda u četvrtak i petak trebala imati koncert. Pronađeni  su i krivotvoreni evri, a osumnjičeni nije imao kartu za koncert, već je mislio upasti koristeći operativno plavo svetlo koje koristi policija. “Trebao je ubiti sebe i veliku skupinu ljudi“, saopštila je policija. Nađen je i propagandni materijal, noževi, mačete, pištolji. Uhapšen je i jedan sedamnaestogodišnjak koji je sudelovao u pripremama koncerata i već je bio na stadionu kada je uhapšen, a pretpostavlja se da ima hrvatske korijene. Pre koncerta je prekinuo sa devojkom i bio je razočaran „u ceo svet“. Pod sumnjom je i petnaestogodišnji austrijski državljanin, a istraga se nastavlja.

Stepen opasnosti od terorizma u Austriji je podignut na najviši nivo, a uhapšeni mladić sve je priznao policiji. Pretpostavlja se da nije koristio mrežu koju Islamska država ima u Evropi i da osim dvojice tinejdžera nije imao pomoćnike. Navodno je u junu prisegnuo za lojalnost Islamskoj državi, a prvi su mu cilj bili okupljeni pred stadionom koji nisu mogli ući. Imao je plan zaletiti se u gomilu automobilom i koristiti noževe i mačeta, uz eksploziv. Kemikalije za izradu eksploziva ukrao je na radnom mestu gde je radio.

Hoteli u Beču puni su stranaca koji su došli na koncert, a grad je inače u ovo doba godine pun i turista. Svi su zabrinuti i zastrašeni jer ne znaju da li opasnost i dalje postoji i nameravaju brzo da napuste Beč. Organizator koncerta vratiće novce za kupljene ulaznice, a najlošije su prošli oni koji su za 1000 evra kupili ulaznicu od preprodavača uoči koncerta. „Situacija je i dalje opasna“, poručuje policija i najavljuje pojačanu prisutnost na granicama. Ekstremna desnica, koja ima sve veći utjecaj, tvrdi da su za sve krivi imigranti koji su dobili priliku za život u Austriji, a nisu prihvatili standarde austrijskog društva. Po ulicama Beča zabeležen su manji incidenti i napadi na imigrante i sve one koji nisu „čisti“ Austrijanci, a ministri u austrijskoj vladi su najavili nove mere protiv terorizma koje bi trebale pod hitno stupiti na snagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!