"RUSIJA DONELA RAT U NAŠU ZEMLJU" Zelenski: Moskva mora da oseti posledice svog napada na Ukrajinu

Tanjug

09. 08. 2024. u 10:42

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas, tri dana nakon ukrajinskog napada na rusku oblast Kursk, da Moskva mora da "oseti" posledice svog napada na Ukrajinu, misleći na napad u februaru 2022. godine.

РУСИЈА ДОНЕЛА РАТ У НАШУ ЗЕМЉУ Зеленски: Москва мора да осети последице свог напада на Украјину

Foto: Tanjug/AP

- Rusija je donela rat u našu zemlju i treba da oseti šta je uradila. Ukrajinci znaju kako da ostvare svoje ciljeve - rekao je Zelenski juče u svom obraćanju, ne pominjući direktno ukrajinski napad na Kursk, prenosi Bi-Bi-Si.

Rusija je navela da je najmanje 1.000 ukrajinskih vojnika, uz podršku tenkova i oklopnih vozila, ušlo u Kursku oblast u utorak ujutru.

Ukrajinski zvaničnici uglavnom ništa nisu pričali o ofanzivi, navodi Bi-Bi-Si i da je tačnu situaciju na terenu teško utvrditi.

- Svi mogu da vide da ukrajinska vojska zna kako da iznenadi i postigne rezultate - rekao je Zelenski juče, ne pominjući direktno napad.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da njene trupe "nastavljaju da uništavaju" naoružane ukrajinske jedinice vazdušnim udarima, raketama i artiljerijskom vatrom.

U jučerašnjem javnom video-pozivu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, regionalni guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je da se autobusi i vozovi koriste za evakuaciju ljudi u druge ruske regione koji su im ponudili smeštaj i da napore ometa ukrajinsko granatiranje.

Putin je juče rekao da će građanima Kurske oblasti biti isplaćena državna pomoć od 105 evra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je jutros u Telegramu da su presretnuti i uništeni 75 UAV projektili, koji su leteli iznad regiona, uključujući Kursk.

Ruska Nacionalna garda saopštila je da je pojačala svoje snage oko Kurske nuklearne elektrane.

Poslednjih nekoliko meseci Rusija je ostvarila postepeni napredak u istočnoj Ukrajini, pošto su se mnoge kopnene snage Kijeva suočile sa nemilosrdnim napadima u istočnom regionu Donbasa.

U nedavnom intervjuu, načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine Kirilo Budanov rekao je da očekuje da se glavna ofanziva ruskih snaga "završi za mesec i po do dva".

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!