VETAR U LEĐA POMIRENJU TURSKE I SIRIJE: Moskva želi da organizuje sastanak Erdogana i Asada

Novosti online

09. 08. 2024. u 14:00

ORGANIZOVANjE sastanka predsednika Turske i Sirije, Redžepa Tajipa Erdogana i Bašara Asada zahteva ozbiljnu pripremu, Moskva je spremna da prihvati takve pregovore i podržava normalizaciju odnosa dveju zemalja, izjavio je zamaneik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

ВЕТАР У ЛЕЂА ПОМИРЕЊУ ТУРСКЕ И СИРИЈЕ: Москва жели да организује састанак Ердогана и Асада

Foto Tanjug

- Bilo bi dobro da se lideri sastanu, ali mislim da je potrebna ozbiljna priprema za taj susret. Uvek smo spremni da održavamo sastanke u Moskvi, trilateralne i neposredno između zainteresovanih strana, predstavnika zvanične Ankare i Damaska - objasnio je on.

Na pitanje novinara da li je Rusija ponudila Moskvu kao platformu za mogući susret dvojice predsednika, Bogdanov je rekao da ne raspolaže takvim informacijama.

Prema njegovim rečima, Rusija podržava da se normalizuju međudržavni odnosi Turske i Sirije na osnovu uzajamnih priznanja teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta dveju susednih zemalja.

Podsetimo, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je ranije da radi na organizovanju sastanka Erdogana i Asada, ali da je rano govoriti o bilo čemu konkretnom. Asad je 15. jula rekao da je spreman za sastanak sa turskim kolegom, ukoliko to ispunjava sirijske nacionalne interese.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov konstatovao je da je Rusija, kao i druge zemlje, zainteresovana za poboljšanje odnosa Turske i Sirije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!