VOJSKA IZVELA RAZORAN NAPAD: Naređena masovna evakuacija stanovništva

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 08. 2024. u 15:38

IZRAELSKA vojska pokrenula je novi napad na grad Kan Junis na jugu Gaze ciljajući na borce Hamasa dok američki, katarski i egipatski posrednici ponovo zovu Izrael i Hamas da postignu sporazum o prekidu vatre.

ВОЈСКА ИЗВЕЛА РАЗОРАН НАПАД: Наређена масовна евакуација становништва

Foto IDF

Prethodno je izdato naređenje za masovnu evakuaciju, što je nateralo na hiljade ljudi da beže od sinoć, noseći osnovne stvari poput malih plinskih boca, dušeka, šatora, rančeva i ćebadi.

Zvaničnici iz Izraela i SAD rekli su da veruju da bi Jahja Sinvar, novoimenovani Hamasov najviši lider i jedan od stratega napada na Izrael 7. oktobra, mogao da se krije u tunelima ispod Kana Junisa.

Vojska je danas saopštila da su ratni avioni Izraela pogodili 30 Hamasovih ciljeva u gradu. Rečeno je i da su trupe tražile Hamasove tunele i drugu infrastrukturu dok su učestvovale u borbi "iznad i ispod zemlje".

Podsetimo, regionalne tenzije su porasle otkako je politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen 31. jula u Iranu u napadu za koji Teheran i palestinska militantna grupa okrivljuju Izrael.

Drugi po veličini grad u Pojasu Gaze, Kan Junis, pretrpeo je veliku štetu tokom izraelskih vazdušnih i kopnenih operacija ranije ove godine.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se broj poginulih na toj teritoriji približava 40.000 tokom 10 meseci rata između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

(B92)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA -  Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!