RASPRODAJU CRKVE U BRITANIJI: Cena već od 45.000 funti, visoki troškovi održavanja, i do 138 miliona funti godišnje

A. V. V.

10. 08. 2024. u 14:30

DA crkvama u Velikoj Britaniji vlasnici stavljaju ključ u bravu i rasprodaju ih kao bilo koju drugu nekretninu nije nepoznanica, ali je ovaj trend u poslednjih nekoliko godina uzeo maha. Od 2013. godine zatvoreno je oko 3.500 bogomolja na Ostrvu, od kojih su mnoge po dobijanju novog vlasnika bile pretvorene u ugostiteljske objekte ili hostele. Čak se i crkva Svetog Majkla Paternostera iz 13. veku, smeštena u centru Londona, našla među oglasima za prodaju. Osim po grandioznoj spoljašnjosti i unutrašnjosti poznata je i po tome što je tu sahranjen i čuveni gradonačelnik i pionir pantomime Ričard Vitington.

РАСПРОДАЈУ ЦРКВЕ У БРИТАНИЈИ: Цена већ од 45.000 фунти, високи трошкови одржавања, и до 138 милиона фунти годишње

Vikipedija

Istraživanje Nacionalnog fonda crkava, objavljeno ove godine, pokazalo je da se stotine crkava suočava sa istom sudbinom, preneo je britanski "Telegraf". Kako se navodi, zgrada crkve Svetog Majkla Paternostera koristi se kao kancelarijski prostor još od Drugog svetskog rata, kada je spasena od rušenja.

- Zatvaranje i rasprodaja crkava nije nova pojava, ali je stopa zatvaranja porasla poslednjih godina. Lokalne grupe se trude da privuku što veći broj ljudi da dođu u crkvu, dok se broj vernika smanjuje - kaže direktorka dobrotvorne organizacije "Prijatelji crkava bez prijatelja" Rejčel Morli.

Kao jedan od razloga za stavljanje katanca na kapije bogomolja u Britaniji, Morlijeva navodi visoke troškove održavanja, koji se kreću između 126 i 138 miliona funti godišnje.

- Te crkve su izgradili meštani, brinuli o njima i koristila ih je lokalna zajednica, one su koreni tog društva na svakom nivou. Uz to, neke su strogo zaštićene zgrade sa kamenim rezbarijama iz 6. veka i nacionalnim artefaktima - istakla je ona.

Morlijeva napominje da svako ko razmišlja da kupi crkvu i pretvori je u dom iz snova treba da bude oprezan.

- One često nemaju struju i nisu priključene na vodovodnu mrežu. Cena popravki je jedna stvar, ali onda imate konverziju i održavanje. Možda će vam biti veoma teško da dobijete dozvolu za radove. I možda ćete otkriti da meštani nisu srećni, jer oni ne vole da posećuju svoje mrtve pretke u nečijoj bašti - istakla je ona.

Britanski list navodi da se na oglasima za prodaju nekretnina kupcima nude bogomolje iz srednjeg veka, među kojima je i Crkva Svetog Lenarda na moru, sa pogledom na Lamanš, koja je i pod zaštitom države. Građena od 1953-1961, na mestu starije bogomolje, sada se nudi za 500.000 funti. Za kupce sa ne tako dubokim džepom u ponudi je i Crkva Svete Marije u Duramu iz 1820-ih godina, takođe pod zaštitom države, čija se visoka kula, komora za orgulje, naos i zemljište oko nje prodaje za samo 45.000 funti. Mana je što nema kanalizaciju i toalet.

I zgrada sa grobljem?!

NA tršištu nekretnina u Britaniji je i Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Godliju, predgrađu Hajda iz 1849. godine. Ova bogomolja ima sproveden gas, struju i vodu, ali se u njenoj porti nalazi - groblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!