"HTELI DA SE RAZNESU NA KONCERTU TEJLOR SVIFT": Uhapšen i četvirti saučesnik za planiranje terorističkog napada u Beču (VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 08. 2024. u 19:21

JOŠ jedan mladić (18) uhapšen je zbog povezanosti sa planiranim terorističkim napadom na jedan od koncerata Tejlor Svift u Beču.

ХТЕЛИ ДА СЕ РАЗНЕСУ НА КОНЦЕРТУ ТЕЈЛОР СВИФТ: Ухапшен и четвирти саучесник за планирање терористичког напада у Бечу (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Optužbe nisu nimalo bezazlene, vlasti vode istragu protiv osumnjičenog za pokušaj masovnog ubistva. Mladić je bio upoznat sa planovima uhapšenog Berana A. (19) iz Ternitza u Donjoj Austriji. Austrijska policija ranije je objavila identitet tinejdžera koji je prvoosumnjičeni za planiranje napada na koncertu. Beranovi roditelji poreklom su iz Severne Makedonije, a mladić je, kako pišu austrijski mediji, 25. jula dao otkaz na poslu uz reči: 'Imam velike planove'. On je već bio radikaliziran, rekli su na konferenciji za novinare u Beču.

Napad planiran za 9. ili 10. avgust

- Teroristi su trebali da napadnu 9. ili 10. avgusta, noževima, mačetama i automobilom. Na kraju su planirali da se raznesu. Bio je u kontaktu s dvojicom pomagača, od kojih je jedan radio na osiguranju koncerta - rekli su na pres konferenciji u četvrtak.

U kući su mu našli mačete, noževe, detonatore, kablove za paljenje i 21.000 falsifikovanih evra. Pod policijskim nadzorom je i 17-godišnjak za kog je austrijski Krone cajtung pisao da ima hrvatske korene i za kog sumnjaju da je jedan od pomagača.

Kako se saznaje od članova bliskih porodici, glavnoosumnjičeni Beran dolazi iz grada Gostivara na severozapadu Severne Makedonije. Poreklom je Albanac, ali je, kako se saznaje retko odlazio u rodni kraj svojih predaka. Više je tamo bio kao dete, a komšije ga opisuju kao mirno i povučeno dete koje nije pravilo probleme.

- Poznajemo njegove roditelje i porodicu, ali njega ne baš. On se rodio u Beču, gde je išao u školu. Dolazio je ovamo pre, ali se ne sećamo baš najbolje. Roditelji mu nisu nikakvi verski fanatici, zaista ne znamo što je ovde bilo. Oni jesu religiozni, ali niti slučajno ovako radikalno.

"Sve nas je šokirao"

- Baš nas je sve šokiralo. Reč je o tradicionalnoj porodici. Mislimo da nije ni živeo s roditeljima. Hvala Bogu da nije uspeo u svom naumu, to bi bila katastrofa. Ne znam što je tom detetu bilo u glavi da se odluči za tako nešto - govore komšije napadača iz Severne Makedonije.

Austrijski generalni direktor javne bezbednosti, Franz Ruf, rekao je kako je glavni osumnjičeni sve priznao te je opsežno opisao planove za napad. Ruf je potvrdio i da su informaciju o napadima dobili od tajne službe.

Uhapšen je i tinejdžer (17) na stadionu Ernst Hapel, gde su i trebali da budu održani koncerti Tejlor Svift. I on živi u Ternicu, a nedavno je raskinuo sa devojkom. Prema pisanju Krone cajtunga, a reč je o mladiću sa hrvatskim i turskim korenima, koji je od pre poznat policiji. Njega je policija zatekla na stadionu. Treći uhapšeni tinejdžer (15) je Austrijanac turskog porekla, sada je priveden i četvrti mladić (18).

(Krone cajtung, Blic)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA -  Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!