"UBEĐEN SAM DA JE NJIHOVO PONAŠANJE REZULTAT NEPOZNAVANJA OBIČAJA I KULTURE": Poljska pozvala Nigeriju da oslobodi studente

Novosti online

09. 08. 2024. u 19:38

POLjSKI zvaničnici danas su pozvali na oslobađanje sedam građana te zemlje koji su pritvoreni u Nigeriji tokom protesta u toj afričkoj državi.

УБЕЂЕН САМ ДА ЈЕ ЊИХОВО ПОНАШАЊЕ РЕЗУЛТАТ НЕПОЗНАВАЊА ОБИЧАЈА И КУЛТУРЕ: Пољска позвала Нигерију да ослободи студенте

foto: Epa

Šest poljskih studenata i predavač sa Varšavskog univerziteta, koji su učestvovali u programu za proučavanje jezika Hausa, privedeni su ranije ove nedelje u državi Kano na severu Nigerije.

Portparol nigerijske tajne službe rekao je da su oni uhapšeni zbog nošenja ruskih zastava tokom protesta, za šta poljski zvaničnici kažu da je malo verovatno, prenosi Rojters.

Poljski ministar spoljnih poslova Radek Sikorski rekao je na platformi Iks da se poljski konzul u Abudži danas sastao sa pritvorenim studentima, koji borave u hotelu, dok Poljska pokušava da razjasni njihovu pravnu situaciju.

-Zahvaljujem se nigerijskim vlastima na dosadašnjoj saradnji. Porodice će uskoro dobiti fotografiju sa sastanka- napisao je Sikorski na mreži Iks.

Zamenik ministra spoljnih poslova Jakub Visnjevski apelovao je na Nigeriju da omogući studentima i predavačima da se vrate svojim porodicama nakon odvojenog sastanka sa nigerijskim zvaničnicima.

-Tokom sastanka sam preneo da sam ubeđen da je ponašanje studenata moglo biti rezultat njihovog nepoznavanja lokalnih običaja, kulture i zakona. Apelovao sam na mogućnost njihovog povratka u Poljsku, u njihove domove, gde ih čekaju porodice- rekao je Višnjevski.

Višnjevski je rekao da ne veruje da su studenti nosili ruske zastave.

On je napomenuo da je trenutno na snazi policijski čas i zabrana demonstracija u Nigeriji, čiji građani protestuju zbog visoke inflacije i gladi.

Rojters navodi da proruska osećanja rastu u afričkim zemljama čije vojne vlade prekidaju odnose sa Zapadom, a da su se na protestima u severnim nigerijskim državama pojavili demonstranti mašući ruskim zastavama.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKI AVION SU-34 U AKCIJI: Pogledajte kako pilot bombarduje metu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao