UKINUTA ZABRANA: Bajednova administracija odobrila prodaju ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji

Novosti online

09. 08. 2024. u 20:45

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena je odlučila je da ukine zabranu američke prodaje ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji, izjavila su danas Rojtersu tri izvora koja imaju saznanja o tome.

УКИНУТА ЗАБРАНА: Баједнова администрација одобрила продају офанзивног оружја Саудијској Арабији

Foto: pixabay

Administracija je ove nedelje obavestila Kongres o svojoj odluci da ukine zabranu, rekao je pomoćnik u Kongresu, preneo je Rojters.

Jedan izvor je rekao da bi prodaja mogla da se nastavi već sledeće nedelje, dok je drugi rekao da su rasprave o vremenu ponovne prodaje još u toku.

-Saudijci su ispunili svoj deo dogovora, a mi smo spremni da ispunimo naš, vraćajući ove slučajeve u redovan tok putem odgovarajućeg kongresnog obaveštenja i konsultacija- rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Prema američkom zakonu, glavne međunarodne ugovore o oružju moraju odobriti članovi Kongresa pre nego što postanu konačni.

I demokratski i republikanski poslanici doveli su u pitanje dostavu ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji u poslednjih nekoliko godina, zbog stradanja civila tokom njene kampanje u Jemenu i zabrinutosti za zaštitu ljudska prava, ali je protivljenje omekšalo usred previranja na Bliskom istoku nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i promena u vođenju kampanje u Jemenu, navela je agencija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!