"NJIHOVI ARGUMENTI SU POGREŠNI": Bajden neće dozvoliti ekstremistima da spreče jednu stvar

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 08. 2024. u 21:51

ADMINISTRACIJA predsednika SAD Džozefa Bajdena neće dozvoliti "ekstremistima", uključujući i one u Izraelu, da spreče pregovore o prekidu vatre u Gazi, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i optužio izraelskog ministra finansija Bezalela Smotriča da iznosi lažne tvrdnje.

ЊИХОВИ АРГУМЕНТИ СУ ПОГРЕШНИ: Бајден неће дозволити екстремистима да спрече једну ствар

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

Kirbi je rekao da su Smotričeve tvrdnje da bi sporazum o prekidu vatre bio predaja Hamasu ili da taoci ne bi trebalo da se razmenjuju za zarobljenike "potpuno pogrešne" i istakao da on obmanjuje izraelsku javnost, preneo je Rojters.

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da dogovore sporazum o prekidu vatre u zamenu za taoce mesecima, ali su nailazili na prepreke i Izraela i Hamasa, navela je agencija.

Američki zvaničnici veruju da je najnoviji predlog najbliži sporazumu o oslobađanju žena, bolesnih i starijih talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra u zamenu za najmanje šest nedelja prekida vatre.

- Želimo da postignemo dogovor. Verujemo da je to moguće uraditi... Ali biće potrebna inicjativa svih strana i neki kompromisi - rekao je Kirbi novinarima.

Lideri SAD, Egipta i Katara pozvali su u četvrtak Izrael i Hamas da se sastanu 15. avgusta kako bi se finalizirao sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

Tri zemlje, koje pokušavaju da posreduju u sporazumu, navele su u zajedničkom saopštenju da bi razgovori mogli da se održe sledeće nedelje u Dohi ili u Kairu.

Kirbi je rekao da su neki kritičari poput Smotriča tvrdili da je sporazum o taocima "predaja Hamasu ili da taoci ne treba da se razmenjuju za (palestinske) zarobljenike" i da rat treba da traje beskonačno. 

- Njegovi argumenti su potpuno pogrešni - istakao je Kirbi.

 

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA - Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!