DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR PRETUČENA U ZATVORU: Nekoliko žena koje su stajale ispred bezbednosnih snaga takođe teže povređeno

Jovana Švedić

09. 08. 2024. u 21:51

IRANSKA dobitnica Nobelove nagrade za mir, Narges Mohamadi, i druge zatvorenice povređene su u sukobima u teheranskom zatvoru Evin, navela je njena porodica, što je povećalo zabrinutost za njeno zdravlje.

ДОБИТНИЦА НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА МИР ПРЕТУЧЕНА У ЗАТВОРУ: Неколико жена које су стајале испред безбедносних снага такође теже повређено

Foto: AP

Iranske vlasti su priznale da je došlo do sukoba u utorak, ali su okrivile Mohamadi za "provokaciju" i negirale da su zatvorenici bili pretučeni.

Aktivistkinja za ljudska prava Mohamadi, 52-godišnja dobitnica nagrade za mir 2023. godine za svoje kampanje, uključujući borbu protiv smrtne kazne, zatvorena je od novembra 2021. godine i veći deo poslednje decenije provela je u zatvoru.

Porodica Mohamadi, koja se nalazi u Parizu, naglasila je da nije imala direktan kontakt s njom od kada joj je pravo na telefonske pozive oduzeto u novembru.

Međutim, izjavili su da su saznali od drugih porodica zatvorenika u Evin zatvoru da su sukobi izbili u utorak kada su žene zatvorenice započele protest u dvorištu protiv izvršenja.

Prema izveštajima organizacija za ljudska prava, oko 30 osuđenika je obešeno ove nedelje, uključujući Golamreza (Reza) Rasaeija, koji je, prema iranskoj pravdi, pogubljen u utorak u vezi sa protestima iz 2022. godine.

-Protest zatvorenika protiv pogubljenja Reza Rasaeija doveo je do nasilnog obračuna od strane zatvorskih čuvara i bezbednosnih agenata- rekla je porodica Mohamadi u saopštenju u četvrtak uveče, pozivajući se na izveštaje.

-Nekoliko žena koje su stajale ispred bezbednosnih snaga je teško pretučeno. Sukobi su eskalirali, što je dovelo do fizičkih povreda kod nekih zatvorenica.- dodaju.

Porodica je rekla da je nakon što je udarena u grudni koš, Mohamadi doživela respiratorni napad i intenzivne bolove u grudima, što je dovelo do njenog kolapsa i nesvestice na tlu u zatvorskom dvorištu.

Lečena je u zatvorskoj ambulanti, ali nije prebačena u bolnicu van zatvora, naveli su.

-Duboko smo zabrinuti za njeno zdravlje i dobrobit u ovim okolnostima- rekla je porodica.

Rođaci i podržavaoci su ranije ovog meseca izrazili zabrinutost zbog nje, rekavši da su obavešteni o rezultatima medicinskih testova iz jula "koji su pokazali zabrinjavajuće pogoršanje njenog zdravlja".

Tokom poslednjih osam meseci, Mohamadi pati od akutnih bolova u leđima i kolenima, uključujući diskus herniju, a pre tri godine joj je ugrađen stent.

Iranska zatvorska uprava je negirala da su zatvorenici bili pretučeni i okrivila za sukob  Mohamadi i druge zatvorenice koje su, kako kažu, slomile bravu na spoljnim vratima.

Dva zatvorenika su "imala palpitacije srca zbog stresa", ali su medicinski pregledi pokazali da je njihovo opšte stanje "stabilno", naveli su u saopštenju, prema agenciji Tasnim.

Izveštaji sugerišu da su tenzije u ženskom krilu Evin zatvora porasle nakon što su dve kurdske aktivistkinje, Šarife Mohamadi i Pakšan Azizi, osuđene na smrt zbog članstva u zabranjenoj grupi.

Organizacije za ljudska prava kažu da je Iran pojačao upotrebu smrtne kazne nakon kratkog perioda smanjenja uoči presedničkih izbora.

Vlasti su izvešavale o izvršenju 29 osoba u dva zatvora u teheranskom prigradskom gradu Karaju u sredu, prema podacima Norveške organizacije Iran Hjuman Rajtc.

Volker Turk, visoki komesar UN za ljudska prava, "je izuzetno zabrinut" zbog izveštaja, rekla je portparolka Elizabet Trosel novinarima u Ženevi.

-Ovo predstavlja alarmantno visok broj izvršenja u tako kratkom vremenskom periodu.- navela je ona.

Mohamadi je nastavila da se bori i iza rešetaka i snažno je podržala proteste koji su izbili širom Irana nakon smrti Maše Amini u zatvoru u septembru 2022. godine.

22-godišnja Iranka Kurd je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog pravila oblačenja za žene u Iranu.

Kasnije, dobila je još jednu jednogodišnju kaznu zatvora u junu za "propagandu protiv države", što se dodaje kaznama koje već uključuju 12 godina i tri meseca zatvora, 154 udarca bičem, dve godine progonstva i razne socijalne i političke restrikcije.

BONUS VIDEO:

PROPALESTINSKI PROTESTANTI U VAŠINGTONU: Pogledajte kako spaljuju lik Netanjahua

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)