uživoRAT U UKRAJINI: Ruski helikopteri izveli napad na ukrajinske jedinice u Kurskoj oblasti

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

10. 08. 2024. u 07:13 >> 07:35

RAT u Ukrajini - 899. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски хеликоптери извели напад на украјинске јединице у Курској области

Foto: Profimedia

Rusija u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti uvela antiterorističke mere

Nacionalni antiteroristički komitet Rusije saopštio je da je odlukom direktora Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandra Bortnikova uveden režim protivvterorističke operacije u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti.

- U cilju bezbednosti građana i suzbijanja pretnji od terorističkih akata od strane neprijateljskih diverzantskih i izviđačkih snaga, predsednik Nacionalnog antiterorističkog komiteta, direktor FSB Rusije A.V. Bortnikov odlučio je da organizuje sprovođenje protivterorističkih operacija u Belgorodu, Brjanskoj i Kurskoj oblasti -  navedeno je u saopštenju, a prenosi Interfaks.

Komitet je naveo da su ukrajinske vojne i obaveštajne službe "preduzele pokušaj bez presedana da destabilizuju situaciju u nizu regiona Rusije".

Dodaje se da je u napadu jedinica ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Kurske oblasti bilo žrtava među civilnim stanovništvom, i da su uništene stambene zgrade i drugi civilni objekti.

Belgorodska, Brjanska i Kurska oblast nalaze se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

(Interfaks)

Foto: Profimedia

 

Rusija kaže da je borbena grupa Zapad zauzela 35 ukrajinskih uporišta

 

Borbena grupa Zapad zauzela je 35 ukrajinskih uporišta u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol grupe Ivan Bigma.

Borbena grupa Zapad nastavlja sa izvršavanjem borbenih zadataka u zoni specijalne vojne operacije. Motostreljačke jedinice su angažovane u aktivnim dejstvima, poboljšavajući položaje duž prednje linije fronta i zauzimajući 35 neprijateljskih uporišta“, rekao je on.

Prema rečima portparola, artiljerija, teški sistemi za bacanje plamena i avioni su pogodili jedinice ukrajinske 43., 44., 67. mehanizovane brigade, 3. jurišne brigade, 110. i 117. brigade teritorijalne odbrane u oblastima Tagajevke, Peščanoje, Stelmahovka, Neov. i Torskog.

U protivbaterijskim operacijama uništeno je sedam artiljerijskih oruđa neprijatelja i 12 minobacačkih posada. Jedinice protivvazdušne odbrane uništile su tri izviđačka bespilotna letelica, uključujući dve Fjurije.

Neprijatelj je tokom proteklog dana izgubio do 440 militanata, prenela je agencija TASS.

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Helikopteri Mi-28NM gađaju ukrajinske jedinice u Kurskoj oblasti 

Udarni helikopteri Mi-28NM pogodili su ukrajinske jedinice u Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Ekipe armijske avijacije koje su upravljale helikopterima Mi-28NM gađale su vazdušnom municijom klastere ukrajinskih trupa, oklopna i automobilska vojna vozila u blizini graničnog dela Kurske oblasti - navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju, helikopteri su ispalili navođene vazdušne rakete S-13 na otkrivene ciljeve. Nakon upotrebe vazdušno-desantnog naoružanja, posade su izvele protivraketni manevar, oslobodile toplotne zamke i vratile se u bazu. Svi naznačeni ciljevi su uspešno uništeni, saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA -  Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!