UŽASNA TRAGEDIJA U MJANMARU: Deca među desetinama poginulih u napadu dronom

Jovana Švedić

10. 08. 2024. u 14:35

DESETINE ljudi, uključujući porodice sa decom i trudnica, navodno je ubijeno u napadu dronom na Rohindža koji je bežao iz Mjanmara, rekli su svedoci u subotu.

УЖАСНА ТРАГЕДИЈА У МЈАНМАРУ: Деца међу десетинама погинулих у нападу дроном

Tanjug

Napad sa masovnim žrtvama dogodio se u ponedeljak u državi Rakhine u blizini Bangladeša.

U napadu su poginule trudna žena i njena dvogodišnja ćerka, dok su preživeli viđeni kako identifikuju svoje mrtve i povređene rođake na mestu koje je bilo zatrpano gomilama tela, navodi Rojters.

Aktivisti, diplomata i još četiri svedoka potvrdili su najsmrtonosniji poznati napad u ponedeljak, koji je opustošio porodice koje su pokušavale da pređu granicu Mjanmara u Bangladeš.

Ovo je ujedno i najgori napad na civile u državi Rakine poslednjih nedelja, pošto su žestoke borbe zahvatile trupe hunte i pobunjenike.

Prema rečima trojice svedoka prisutnih na licu mesta, za napad je odgovorna Arkanska vojska — jedna od nekoliko oružanih grupa u sukobu — što je milicijska grupa odbacila.

Trenutno pod vojnom kontrolom, Mjanmar se suočava sa previranjima otkako je hunta preuzela vlast od demokratski izabrane vlade 2021. godine, sa masovnim protestima koji su prerasli u široko rasprostranjenu oružanu borbu.

Vođa Mjanmara Aung San Su Ći je uklonjena sa vlasti od strane vojske, osuđena na kućni pritvor i trenutno služi 27-godišnju zatvorsku kaznu na osnovu raznih krivičnih presuda u posebno izgrađenom aneksu glavnog zatvora u glavnom gradu, Najpitav.

Usred domaćih previranja, Rohinja su nedeljama bežali iz Rakhinea pošto je Arakanska armija ostvarila značajne uspehe na severu, koji je dom velike muslimanske populacije.

U ponedeljak, vizuelni prikazi napada objavljeni na društvenim mrežama pokazuju gomile tela razbacanih po blatnjavom tlu, sa koferima i rančevima razbacanim oko njih.

Troje preživelih izjavilo je da je više od 200 ljudi umrlo, a svedok je rekao da je video najmanje 70 tela.

BONUS VIDEO:

RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)