OPET PADA SMEĆE SA NEBA: Seul kaže da je Severna Koreja odletela više balona za smeće ka Južnoj Koreji

Jovana Švedić

10. 08. 2024. u 15:10

JUŽNOKOREJSKA vojska kaže da je Severna Koreja ponovo pustila balone koji verovatno nose smeće ka jugu, što doprinosi bizarnoj kampanji psihološkog rata usred rastućih tenzija između ratom podeljenih rivala.

ОПЕТ ПАДА СМЕЋЕ СА НЕБА: Сеул каже да је Северна Кореја одлетела више балона за смеће ка Јужној Кореји

Foto: Tanjug

Generalštab Južne Koreje saopštio je u subotu da bi vetrovi mogli da odnesu balone u regione severno od glavnog grada Južne Koreje, Seula.

Gradsko veće Seula i vlada provincije Gjongi izdale su tekstualna upozorenja u kojima građane pozivaju da se čuvaju objekata koji padaju sa neba i prijave vojsci ili policiji ako primete balon.

Trenutno nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti.

Severna Koreja je poslednjih nedelja odletela više od 2.000 balona koji su nosili otpadni papir, ostatke tkanine i opuške ka jugu u, kako je opisala, odmazdi južnokorejskim civilnim aktivistima koji preko granice lete propagandne letke protiv Pjongjanga.

Pjongjang je dugo osuđivao takve aktivnosti jer je izuzetno osetljiv na bilo kakvu spoljnu kritiku autoritarne vladavine lidera Kim Džong Una.

Severna Koreja je poslednji put letela balonima ka jugu 24. jula, kada je smeće koje je nosio najmanje jedan od njih palo na južnokorejski predsednički kompleks, izazivajući zabrinutost zbog ranjivosti ključnih južnokorejskih objekata.

U balonu nije bilo opasnog materijala i niko nije povređen, saopštila je služba bezbednosti predsednika Južne Koreje.

Južna Koreja, kao reakcija na severnu kampanju balona, aktivirala je svoje zvučnike na frontu kako bi eksplodirala emitovanje propagandnih poruka i K-pop pesama.

Stručnjaci kažu da Severna Koreja mrzi takve emisije jer se plaši da bi to moglo demoralisati trupe na liniji fronta i stanovnike.

Korejske kampanje u stilu hladnog rata raspiruju tenzije, a rivali prete jačim koracima i upozoravaju na ozbiljne posledice.

Njihovi odnosi su se pogoršali poslednjih godina kako Kim nastavlja da ubrzava severni nuklearni program i raketni program i upućuje verbalne pretnje nuklearnim sukobom Vašingtonu i Seulu.

Kao odgovor, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan proširuju svoje kombinovane vojne vežbe i izoštravaju svoje strategije nuklearnog odvraćanja izgrađene oko američkih strateških sredstava.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!