MOSKVA VEĆ NARUČILA IRANSKE RAKETE? Da li se Rusi obučavaju na novim raketnim sistemima Fath-360 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 15:38

NEKOLIKO zapadnih obavještajnih izvora je 9. avgusta 2024. za Rojters navelo da se rusko vojno osoblje obučava u Iranu da koristi sistem balističkih raketa bliskog dometa Fath-360.

МОСКВА ВЕЋ НАРУЧИЛА ИРАНСКЕ РАКЕТЕ? Да ли се Руси обучавају на новим ракетним системима Фатх-360 (ВИДЕО)

Foto jutjub/ WION

Takođe je navedeno da se očekuje brza isporuka velikog broja (nekliko stotina) satelitski vođenih sisema Moskvi.

Informacija da se ruska vojna lica u Iranu obučavaju u upotrebi iranskih balističkih raketnih sistema potvrđena je i od strane evropskih izvora. Prema njima, takva obuka je standardna praksa za iransko oružje koje se isporučuje Rusiji.

 

RAKETE VEĆ NARUČENE

Navodno, sumnja se da su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane 13. decembra 2023. u Teheranu potpisali ugovor sa iranskim zvaničnicima za isporuku sistema Fath-360 i još jedan sistem balističkih raketa iranske državne organizacije za vazduhoplovnu industriju (IAIO, Sazman-e Sânai’-ye Havaii-ye Iran), poznat pod nazivom Ababil.

Pozivajući se na više poverljivih obaveštajnih izvora, zvaničnici su rekli da je rusko osoblje boravilo u Iranu u cilju obuke u upravljanju odbrambenim sistemom Fath-360.

Ovaj sistem koristi rakete maksimalnog dometa od 120 km i opremljen je bojevim glavama mase 150 kg. To bi značilo da je sledeći korak – isporuka istih raketa Rusiji.

Moskva poseduje sopstvene balističke rakete, ali nabavka Fath-360 bi Rusima omogućilo da oružje iz svog arsenala više koriste protiv ciljeva u dubini ukrajinske teritorije a da iranskim dejstvuju na manjim dometima, na liniji fronta.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO i partneri iz G7 spremni da pruže brz i oštar odgovor ako Iran zaista pokrene transfer raketa Rusiji.

To bi predstavljalo drastičnu eskalaciju iranske podrške ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine. Bela kuća je više puta upozoravala na produbljivanje bezbednosnog partnerstva između Rusije i Irana od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Iranska stalna misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku je u svomu saopštenju navela da je Teheran uspostavio dugoročno strateško partnerstvo sa Moskvom u različitim oblastima, uključujući i vojnu saradnju.

No, sa etičkog stanovišta, Iran se uzdržava od transfera bilo kakvog oružja, uključujući rakete, koje bi se potencijalno moglo upotrebiti u sukobu protiv Ukrajine.

PRETNjE SAD I G7

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD primetio je da je novoizabrani iranski predsednik Masoud Pezeshkian tvrdio kako želi da ublaži iransku politiku i da se više angažuje u uspostavljanju boljih odnosa sa svetom.

No, destabilizujuće akcije poput isporuke raketa Moskvi bile bi suprotne ovoj retorici. Ograničenja Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz nekih projektila, bespilotnih letelica i drugih tehnologija, istekla su u oktobru 2023. godine.

Međutim, Sjedinjene Države i Evropska unija zadržale su sankcije na iranski program balističkih raketa zbog zabrinutosti da bi se one mogle isporučivati saveznicima Teherana na Bliskom istoku i Rusiji.

Rojters je u februaru ove godine izvestio o produbljivanju vojne saradnje između Irana i Rusije i o interesovanju Moskve za iranske rakete zemlja-zemlja. Anonimni izvori su novinskoj agenciji tada rekli da je Rusiji već isporučeno oko 400 balističkih raketa zemlja-zemlja većeg dometa Fateh-110.

S druge strane, evropski obaveštajni izvori negirali su ovu vest. Do sada je vojna podrška Irana Rusiji bila ograničena uglavnom na bespilotne dronove Shahed koji nose male bojeve glave i lako ih je oboriti jer su sporiji od balističkih projektila.

ZAŠTO BI FATH-360 BIO OPASAN PO UKRAJINCE

Iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim je u julu 2023 godine saopštila da je sistem Fath-360 uspešno testiran i da pruža nove mogućnosti kopnenim snagama Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC).

Justin Bronk, viši naučni saradnik na Royal United Services Institute (RUSI) u Londonu tvrdi da bi isporuka velikog broja iranskih balističkih raketa kratkog dometa Rusiji omogućila povećanje pritiska na ionako prenapregnute ukrajinske protivraketne odbrambene sisteme. Rakete Fath-360 bi mogle da budu pouzdano presretane samo uz upotrebu najsofisticiranijih ukrajinskih sistema PVO kao što su američki Patriot i evropski SAMP/T.

Bela kuća je odbila da potvrdi da Iran obučava rusko vojno osoblje na raketnim sistemima Fath-360 ili da se sprema da isporuči ovo oružje Rusiji a komentar nije imalo ni Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Osim toga, ukrajinske vlasti do sada nisu javno prijavile da su pronašle ostatke iranskih projektila ili štetu nanetu njima. rušvine. Vlasti u Kijevu nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZATO IMAMO SIMPATIJE CELOG SVETA! Bojan Popović za Novosti o košarkašima Srbije i Amerike: Teško je prevariti običnog čoveka