"MAJKROSOFT" TVRDI: Iran pokušava da se umeša u američke izbore... i Kina i Rusija

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 16:16

HAKERI i sajtovi lažnih vesti koji su navodno povezani sa Iranom možda spremaju nešto "podlo" u SAD, upozorava "Majkrosoft".

МАЈКРОСОФТ ТВРДИ: Иран покушава да се умеша у америчке изборе... и Кина и Русија

Foto: Tanjug/AP

"Majkrosoftov" centar za analizu pretnji (MTAC) objavio je izveštaj u kojem se tvrdi da su pronašali tragove operacija širenja uticaja, usmerenih na Amerikance. Uticaj, prema izveštaju, uglavnom šire Iranci, ali i Kinezi i Rusi.

-Iranski akteri su nedavno postavili temelje za operacije širenja uticaja koje su usmerene na američku publiku i potencijalno žele da utiču na američke predsedničke izbore 2024, saopštio je MTAC.

Za jednu navodnu iransku mrežu, nazvanu "Oluja-2035", kaže se da vodi četiri veb stranice koje se predstavljaju kao novinske kuće, od kojih svaka pokriva različiti deo američkog biračkog tela. Jedan od sajtova, "Savana tajm" fokusira se na republikansku politiku, pišući posebno o LGBT pitanjima i promeni pola, objašnjava "Majkrosoft".

Drugi, "Nio tinker", služi demokratama i objavljuje "sarkastične, opširne članke" u kojima napada republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Tu su još i portal "IvenPolitiks" i četvrta, neidentifikovana, "novinska kuća". Kompanija tvrdi da su sajtovi koristili veštačku inteligenciju kako bi plagirali "barem deo svog sadržaja iz američkih publikacija".

Pored sajtova sa lažnim vestima, MTAC tvrdi da je identifikovao dve iranske hakerske grupe povezane sa Iranskom revolucionarnom gardom. Jedna, nazvana "Mint sendstorm", pokušala je, navodno, da hakuje predsedničku kampanju u junu.

Ista hakerska grupa je "takođe bezuspešno pokušala da se prijavi na nalog koji pripada bivšem predsedničkom kandidatu" sredinom juna, saopštio je MTAC. Iako se za grupu kaže da se obično bavi špijunažom, ove akcije "sugerišu" da bi njihovi ciljevi mogli biti povezani sa izborima, navodi MTAC.

Druga grupa "povezana" sa Iranskom revolucionarnom gardom nazvana "Pič sendstorm" ili APT-33, uspela je da pristupi nalogu lokalnih vlasti okruga koji je "nestabilan" i koji je bio poprište "rasne kontroverze" ranije ove godine.

Vlada SAD i velike tehnološke kompanije od 2016. godine tvrde da Rusija i druge strane vlade sprovode hakerske napade i "operacije širenja uticaja" sa ciljem podrivanja američkih izbora. Jedini izuzetak su bili izbori 2020, koje su i vladine agencije i privatne kompanije – kasnije je otkriveno da su radile zajedno – proglasile "najbezbednijim u američkoj istoriji".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)