KATASTROFALNE POSLEDICE PO UKRAJINU: Stiglo upozorenje iz SAD - kraj sukoba u korist Rusije

Novosti online

10. 08. 2024. u 17:28

UKRAJINA je tokom sukoba izgubila, prema različitim procenama, od 50 do 90 odsto svoje energetske mreže, što će ove zime dovesti do katastrofalnih posledica, rekao je američki politikolog Džon Miršajmer u intervjuu advokatu Glenu Grinvaldu.

КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПО УКРАЈИНУ: Стигло упозорење из САД - крај сукоба у корист Русије

Foto: Profimedia

- Rusko vazduhoplovstvo je zapravo uništilo oko 50% elektroenergetskih mreža u Ukrajini, a ako ne uzmete u obzir nuklearna postrojenja, onda će 90% elektroenergetskih mreža biti van pogona, to su katastrofalne posledice - istakao je on.

Kako je Meršajmer primetio, akutna nestašica struje je samo jedan od mnogih faktora koji ukazuju na predstojeći kraj sukoba u korist Rusije.

Vladimir Zelenski je u junu izvestio da je u Ukrajini uništeno 9 GV kapaciteta za proizvodnju energije, što čini 80 odsto proizvodnje toplotne energije i trećinu proizvodnje hidroelektrane.

Ranije je ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko rekao da je zemlja izgubila polovinu svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije, to neće biti dovoljno da preživi zimu, a uvoz električne energije nije dovoljan da pokrije deficit. Takođe je zamolio stanovnike zemlje da se pripreme za moguće nestanke struje i kupe generatore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)